Laden...

Verdachte Vindicatzaak veroordeeld tot een deels voorwaardelijke gevangenisstraf en 240 uur taakstraf

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Verdachte Vindicatzaak veroordeeld tot een deels voorwaardelijke gevangenisstraf en 240 uur taakstraf
Groningen, 23 november 2017

De rechtbank Noord-Nederland heeft vandaag in Groningen uitspraak gedaan in de Vindicatzaak. De rechtbank acht bewezen dat verdachte het slachtoffer opzettelijk zwaar heeft mishandeld. Aan de verdachte wordt een gevangenisstraf opgelegd van 31 dagen, waarvan 30 dagen voorwaardelijk en een taakstraf voor de duur van 240 uur. Daarnaast moet de verdachte aan het slachtoffer een schadevergoeding betalen voor geleden materiële en immateriële schade.

Zware mishandeling bewezen

De rechtbank acht het wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte zijn geschoeide voet op het hoofd van het slachtoffer heeft gezet, en vervolgens daarbij druk op dat hoofd heeft uitgeoefend. Ook acht de rechtbank het bewezen dat hij het slachtoffer daarmee zwaar lichamelijk letsel heeft toegebracht. Het slachtoffer lag op dat moment op zijn buik, met zijn rechterwang op de betonnen vloer.

Naast pijn, ook vernedering

De rechtbank heeft in haar oordeel meegenomen dat verdachte door zijn handelen in forse mate inbreuk heeft gemaakt op de lichamelijke integriteit en de gezondheid van het slachtoffer. Verdachte heeft het slachtoffer niet alleen pijn toegebracht, maar ook vernederd. De rechtbank rekent het verdachte aan dat hij binnen het ontgroeningsritueel misbruik heeft gemaakt van de machtspositie die hij ten opzichte van het slachtoffer innam. Het slachtoffer verklaart ook nu nog de gevolgen te ondervinden van het handelen van verdachte.

Acceptatie van geweld

Uit de verklaring van verdachte en uit het dossier valt af te leiden dat fysiek contact tijdens bestraffingsmomenten in de ontgroeningsperiode gebruikelijk was. Dit is door verdachte en de verdediging min of meer naar voren gebracht als verzachtende omstandigheid. Naar het oordeel van de rechtbank wordt met dat laatste door de verdediging miskend dat geweld in geen enkele setting door de maatschappij wordt geaccepteerd, zoals ook wel mag blijken uit de commotie die deze zaak in de maatschappij teweeg heeft gebracht. De rechtbank heeft in het vonnis nadrukkelijk meegenomen dat de strafzaak een meer dan gemiddelde aandacht in de pers en op sociale media heeft gehad, hetgeen op alle betrokkenen, waaronder ook verdachte, een enorme impact heeft gehad.

Uitspraken