Laden...

Verdachten van gewelddadige woningoverval Nes veroordeeld

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Verdachten van gewelddadige woningoverval Nes veroordeeld
Leeuwarden, 25 april 2018

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft vandaag 3 mannen veroordeeld voor een overval op een woning in Nes. Zij hebben op 15 juni 2016 op klaarlichte dag een overval gepleegd waarbij geweld en bedreiging met geweld is toegepast op het drieënzeventig jarige slachtoffer. Een andere man werd vrijgesproken van het medeplegen en medeplichtigheid, maar werd wel veroordeeld voor opzetheling van de buit.

Voorbereiding

Rechtbankgebouw in Leeuwarden

Drie dagen voor de overval heeft één van de mannen de woning van het slachtoffer ‘afgelegd’, onder het mom van de bezichtiging van een kast die het slachtoffer op Marktplaats aanbood. Het slachtoffer heeft de man gastvrij rondgeleid door zijn woning en diverse spullen laten zien.

De woningoverval

Op de dag van de overval hebben twee mannen bij het slachtoffer aangebeld en interesse getoond voor zijn woning, die te koop stond. Terwijl het slachtoffer hen de woning liet zien, hebben ze hem aangevallen. Het slachtoffer werd hierbij meermalen hard in zijn gezicht geslagen, waardoor zijn neus brak. Toen hij was overmeesterd hebben ze hem omwikkeld met duct-tape. Terwijl dit geweld plaatsvond is een andere man de woning ingegaan en heeft de woning doorzocht en heeft goederen weggenomen. Ook heeft deze man het slachtoffer verder ingetapet en heeft hem met de dood bedreigd als hij de politie zou bellen. Vervolgens hebben de mannen de woning verlaten en het slachtoffer in hulpeloze toestand achtergelaten.

Strafverzwarende maatregelen

De rechtbank vond strafverzwarend dat sprake is geweest van een samenwerkingsverband, dat de mannen de overval grondig hebben voorbereid, waarbij zelfs een voorverkenning in de woning is geweest en dat er een rolverdeling en een duidelijk plan was om het slachtoffer bang te maken en indien nodig met geweld te overmeesteren met als doel geld, goud of andere goederen te kunnen stelen. De rechtbank vond daarbij ook strafverzwarend de mate van het toegepaste geweld en dat het slachtoffer op leeftijd en kwetsbaar was.

Andere strafoplegging dan gevorderd

De rechtbank acht niet bewezen dat er sprake is geweest van het medeplegen van een (gekwalificeerde) poging tot doodslag op het slachtoffer en komt daarom in twee van de zaken van de mannen van de woningoverval tot een lagere strafoplegging dan door de officier van justitie is gevorderd. In het geval van de man die voor opzetheling werd veroordeeld, komt zij juist tot een hogere straf dan gevorderd. De rechtbank vond dat deze opzetheling aanzienlijk ernstiger is dan menig ander geval van heling.

De straffen

De rechtbank heeft bij de strafoplegging rekening gehouden met de rollen die de mannen in de overval hadden. De man die in zowel de woningoverval als de voorbereiding ervan de grotere rol had, is veroordeeld tot zeven jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf met aftrek van het voorarrest. Deze man was ook al veel vaker veroordeeld voor strafbare feiten en ook deze omstandigheid heeft de rechtbank meenomen bij de bepaling van de straf. De man die wel een grote rol in de woningoverval had, maar een minder grote rol in de voorbereiding wordt veroordeeld tot zes jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf, met aftrek van het voorarrest. Een derde man was niet bij de overval aanwezig, maar had een dermate grote rol in de voorbereiding, dat die als medeplegen te kwalificeren valt. Hij wordt veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar, met aftrek van het voorarrest. De vierde man, die wordt veroordeeld voor opzetheling, heeft een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van vier maanden met aftrek van het voorarrest opgelegd gekregen.

Uitspraken