Laden...

Veroordeling minderjarige voor veroorzaken ernstig eenzijdig verkeersongeval

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Veroordeling minderjarige voor veroorzaken ernstig eenzijdig verkeersongeval
Assen, 25 april 2024

De rechtbank Noord-Nederland veroordeelt een 15-jarige verdachte voor het door zijn schuld veroorzaken van een eenzijdig verkeersongeval waarbij één inzittende (14 jaar) is omgekomen en drie andere inzittenden (14, 15 en 16 jaar) (zwaar)gewond zijn geraakt.

Bestuurdersfout minderjarige verdachte

Verdachte heeft zonder in het bezit te zijn van een rijbewijs en met een veel te hoge snelheid een bestuurdersfout gemaakt. Hierdoor is hij de controle over het voertuig kwijtgeraakt en uiteindelijk met hoge snelheid tegen een boom gebotst. 

Roekeloosheid

De rechtbank heeft het handelen van verdachte getoetst aan de per 1 januari 2020 gewijzigde bepaling van de Wegenverkeerswet 1994 en komt tot bewijs van roekeloosheid, de zwaarste vorm van schuld. Verdachte reed voorafgaand aan het ongeval vaker in de auto en is meermalen gewaarschuwd om hiermee te stoppen.

Strafmotivering

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met de zeer ernstige gevolgen van het ongeval en het grote leed dat daardoor aan de nabestaanden is berokkend. Verder heeft de rechtbank in ogenschouw genomen dat verdachte een zeer jeugdig persoon is die volgens het jeugdstrafrecht is berecht, een blanco strafblad heeft, oprechte spijt heeft betuigd ter zitting en door de aanrijding ook zelf zwaar gewond is geraakt.

Opgelegde straf

De rechtbank heeft aan de minderjarige verdachte een onvoorwaardelijke werkstraf opgelegd van 120 uren en een voorwaardelijke jeugddetentie voor de duur van 6 maanden met een proeftijd van 2 jaren. Daarnaast is aan hem een rijontzegging opgelegd voor de duur van 2 jaar.

Uitspraken