Veroordeling voor bedreiging met terroristisch misdrijf

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Veroordeling voor bedreiging met terroristisch misdrijf
Groningen, 02 mei 2019

De Rechtbank Noord-Nederland heeft een 22-jarige man veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 3 maanden met een proeftijd van 2 jaren voor de subsidiair ten laste gelegde bedreiging met een terroristisch misdrijf. Hij dreigde in een klantenservicegesprek met de NS met een aanslag, om bitcoins af te dwingen. Daarbij legt de rechtbank bijzondere voorwaarden op zoals de reclassering deze heeft geadviseerd, waaronder meldplicht en ambulante behandeling.

Primair ten laste gelegde feit

Verdachte heeft in een telefoongesprek met de klantenservice van de NS gedreigd een aanslag te plegen als zij niet binnen 48 uur 120 bitcoins naar hem zou overmaken. Verdachte heeft vervolgens besloten niet verder te gaan met de uitvoering van zijn plan. Omdat er sprake is van vrijwillige terugtred, kan het primair bewezen verklaarde feit, te weten poging tot een afpersing, niet als zodanig worden gekwalificeerd en dient de verdachte hiervoor te worden ontslagen van alle rechtsvervolging.

Subsidiair ten laste gelegde feit

De rechtbank is van oordeel dat de ten laste gelegde uitlatingen wel van dien aard zijn en zijn gedaan onder zodanige omstandigheden dat hierdoor bij betrokkenen de redelijke vrees kon ontstaan dat er een terroristisch misdrijf kon worden gepleegd, zodat de subsidiair ten laste gelegde bedreiging wel wettig en overtuigend bewezen kan worden.

Uitspraken

Meest gelezen berichten