Laden...

Veroordeling voor overtreding van artikel 6 van de Wegenverkeerswet

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Veroordeling voor overtreding van artikel 6 van de Wegenverkeerswet
Leeuwarden, 20 juni 2019

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft een man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 maanden en een rijontzegging van 2 jaren. Hij veroorzaakte een verkeersongeval op de avond van 18 februari 2018 op de Heerenweg te Ouwsterhaule, terwijl hij onder invloed van alcohol zijn voertuig bestuurde. Ook is hij veroordeeld voor het rijden onder invloed op die dag.

Ternauwernood aan de dood ontsnapt

Uit de ademanalyse bleek dat het ademalcoholgehalte van verdachte 850 microgram per liter uitgeademde lucht te zijn. De man heeft als bestuurder van zijn bedrijfsauto op een smalle en onverlichte weg twee voetgangers aangereden. Door de aanrijding hebben beide voetgangers zwaar letsel opgelopen. Eén van hen is door de aanrijding in de naast de weg gelegen sloot terechtgekomen, met het gezicht voorover in het water.
Doordat toevallig passerende automobilisten haar uit de sloot konden trekken en daarna hebben gereanimeerd, is zij ternauwernood aan de dood ontsnapt. Zij is nog steeds niet volledig hersteld van de gevolgen van de aanrijding. Verdachte is na de aanrijding aanvankelijk doorgereden, ondanks dat hij zich ervan bewust was dat hij iets had geraakt. Hij heeft zich korte tijd later alsnog bij de politie gemeld.

Zeer onvoorzichtig en onoplettend verkeersgedrag

De rechtbank acht het zeer kwalijk dat verdachte na het nuttigen van een forse hoeveelheid toch is gaan rijden en daarna het verkeersongeval heeft veroorzaakt waarbij twee voetgangers zwaar letsel hebben opgelopen. De rechtbank heeft zijn verkeersgedrag als zeer onvoorzichtig en onoplettend gekwalificeerd en heeft geoordeeld dat in verband met een juiste normhandhaving niet kan worden volstaan met het opleggen van een andersoortige straf dan een gevangenisstraf en een rijontzegging van lange duur.

Uitspraken