Laden...

Veroordeling voor vervaardigen en verspreiden van phishingpanels

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Veroordeling voor vervaardigen en verspreiden van phishingpanels
Leeuwarden, 04 april 2023

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft een minderjarige verdachte veroordeeld voor het vervaardigen en verspreiden van phishingpanels. Met phishingpanels kan iemand zonder technische kennis een malafide website bouwen waarmee phishing gepleegd kan worden. De rechtbank veroordeelt de verdachte tot een voorwaardelijke jeugddetentie van drie maanden en een onvoorwaardelijke werkstraf van 120 uren. 

Phishing

Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan het vervaardigen en verspreiden van diverse phishingpanels. Phishing is een geraffineerde vorm van fraude waarbij slachtoffers worden misleid en bestolen. Deze panels maken het mogelijk om op grote schaal deze vorm van fraude te plegen, waarmee in potentie grote financiële schade kan worden aangericht. 

Grote schaal

Verdachte heeft, door zo te handelen, fraude gefaciliteerd. Hij voorzag meerdere personen van zijn panels en verstrekte daarbij een instructie voor het gebruik van deze panels. Daarnaast heeft hij persoons- en accountgegevens voorhanden gehad en via Telegram aangeboden aan anderen. Uit het strafdossier komt naar voren dat verdachte dit op grote schaal heeft gedaan. Het is daarmee niet denkbeeldig dat het om grootschalige fraude ging die met aanzienlijke schade gepaard is gegaan. Verdachte heeft geen oog gehad voor de financiële schade die hij de slachtoffers heeft toegebracht. Dit neemt de rechtbank verdachte kwalijk. 

Strafoplegging

De rechtbank houdt uitdrukkelijk rekening met de overschrijding van de redelijke termijn (6 EVRM) en legt een voorwaardelijke jeugddetentie voor de duur van drie maanden met een proeftijd van één jaar en een werkstraf voor de duur van 120 uren op. 

Uitspraken