Laden...

Veroordelingen en vrijspraken in wapenhandelzaak Ultegra

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Veroordelingen en vrijspraken in wapenhandelzaak Ultegra
Leeuwarden, 30 juli 2021

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft op 29 juli 2021 uitspraak gedaan in de omvangrijke wapenhandelzaak Ultegra. Veertien personen werden verdacht van strafbare feiten, zoals wapenhandel en fraude. De 35-jarige hoofdverdachten werden ook verdacht van uitbuiting en geweld. De rechtbank veroordeelt 11 van hen en spreekt drie verdachten vrij. 

Veroordelingen

35-jarige hoofdverdachte
De rechtbank veroordeelt de 35-jarige hoofdverdachte tot een gevangenisstraf van 11 jaar. Dit is hoger dan de straf die de officier van justitie heeft geëist. De rechtbank wil hiermee de ernst van de wapenhandel benadrukken.

De rechtbank veroordeelt de 35-jarige man voor het invoeren van handgranaten, TNT en vuurwapens vanuit Kroatië naar Nederland en voor het uitvoeren van explosieven met ontstekers, wapens met munitie en handgranaten naar vier locaties in België. Ook in Nederland heeft de hoofdverdachte zich vijfmaal schuldig gemaakt aan bedrijfsmatige wapenhandel; dit omvat het overdragen en voorhanden hebben van wapens. Ook volgt veroordeling voor feit 6, waarbij de verdachte met de medehoofdverdachte een ander heeft mishandeld en bedreigd. Aan het slachtoffer moet een schadevergoeding van € 1.500 worden betaald.

Voor feit 7 volgt vrijspraak van poging doodslag of poging zware mishandeling. De meer subsidiair ten laste gelegde bedreiging (een bijl door een ruit gooien) is wel bewezen. Daarnaast heeft de verdachte met anderen twee banken opgelicht door valse incasso’s in te dienen. Hiermee is veel geld buitgemaakt.

De rechtbank veroordeelt deze verdachte ook voor uitbuiting van twee medeverdachten, die als loopjongens werden gebruikt (feit 9 en 10). Zij werden daarbij mishandeld, bedreigd en geïntimideerd. Verdachte heeft alle feiten begaan in het kader van een criminele organisatie, waarvan hij als leider aangemerkt kan worden (feit 1). 
 
Uitspraak: ECLI:NL:RBNNE:2021:3269
Ontneming: ECLI:NL:RBNNE:2021:3302

35-jarige medehoofdverdachte uit Slovenië
De rechtbank veroordeelt de 35-jarige Sloveense hoofdverdachte tot een gevangenisstraf van 9 jaar. Dit is lager dan de straf die de officier van justitie heeft gevorderd, vanwege het verschil met de andere hoofdverdachte. De Sloveen is niet de initiator; ook blijkt niet dat hij ervan heeft geprofiteerd.

De rechtbank veroordeelt de verdachte voor het invoeren van handgranaten, TNT en vuurwapens vanuit Kroatië naar Nederland en het uitvoeren van explosieven met ontstekers, wapens met munitie en handgranaten naar vier locaties in België. Ook in Nederland heeft verdachte zich vijfmaal schuldig gemaakt aan bedrijfsmatige wapenhandel; dit omvat het overdragen en voorhanden hebben van wapens. Ook volgt een veroordeling voor feit 6; waarbij verdachte met de andere hoofdverdachte een ander heeft mishandeld en bedreigd. Aan het slachtoffer moet een schadevergoeding van € 1.500 worden betaald. Tevens volgt veroordeling voor vernieling van auto’s, een woning en een hekwerk in Oss (1 augustus 2019) door het gooien van een explosief (handgranaat). De rechtbank veroordeelt verdachte ook voor de al genoemde uitbuiting van twee medeverdachten, en voor het bezit van ruim 2,5 kilo amfetamine. Verdachte heeft de feiten begaan als leider van een criminele organisatie (feit 1). 

Uitspraak: ECLI:NL:RBNNE:2021:3254

44-jarige man uit Roden
De rechtbank veroordeelt een 44-jarige man tot een gevangenisstraf van 54 maanden.

De verdachte wordt veroordeeld voor wapenhandel in Nederland (24 februari 2020 in Amersfoort en 27 februari 2020 in Drachten). Hij wordt vrijgesproken van overdracht van wapens (feit 3), omdat de verdachten zijn aangehouden vóór de feitelijke overhandiging. Voor het voorhanden hebben van 7 wapens op 27 februari 2020 volgt ook een veroordeling. Verdachte heeft gehandeld in het kader van de criminele organisatie, waarvan hij zeven maanden deelnemer was. Ook was hij aandeelhouder van de Kringloophal, die fungeerde als dekmantel.

Uitspraak: ECLI:NL:RBNNE:2021:3238

37-jarige man uit Hoogeveen
De rechtbank veroordeelt een 37-jarige man uit Hoogeveen tot een gevangenisstraf van 42 maanden. Hij was bijna vier maanden deelnemer van de criminele organisatie (feit 1). De rechtbank spreekt vrij van wapenhandel (feit 2) omdat zijn betrokkenheid niet bedrijfsmatig was. Hij is schuldig aan het bezit en de overdracht van een geweer aan pseudokopers van de politie op 20 januari 2020. Hij is ook veroordeeld voor wapenbezit bij een tweede pseudokoop. Hierbij is echter geen overdracht gevolgd, dus daarvan volgt vrijspraak. De rechtbank veroordeelt hem voor drugsbezit in in zijn woning. 
 
Uitspraak: ECLI:NL:RBNNE:2021:3201
 
36-jarige man uit Beilen
De rechtbank veroordeelt een 36-jarige man uit Beilen tot een gevangenisstraf van 5 jaar. Hij was bijna negen maanden deelnemer van de criminele organisatie (feit 1). Hij deed mee aan de uitvoer van explosieven met ontstekers naar Zwijndrecht (België) en Antwerpen. Uit geluidsfragmenten blijkt dat hij daarvan wist. De man hielp een medeverdachte, die bezig was om ontstekers te maken van telefoons. De in Zwijndrecht gevonden telefoons waren van verdachte, en zijn DNA is erop gevonden. Vrijspraak volgt voor een in Antwerpen gevonden pistool, omdat van zijn betrokkenheid niet blijkt. De rechtbank veroordeelt hem voor handel in, overdragen en voorhanden hebben van een geweer (maart 2019) en explosieven met ontsteker (mei-juni 2019). Hij is ook schuldig aan verduistering van een jacuzzi en een springkussen, gehuurd op naam van zijn bedrijf. Hij moet € 3.000 terugbetalen aan het verhuurbedrijf. 

Uitspraak: ECLI:NL:RBNNE:2021:3204

36-jarige man uit Roosendaal
De rechtbank veroordeelt een 36-jarige man uit Roosendaal tot een gevangenisstraf van 4 jaar waarvan 1 jaar voorwaardelijk, met reclasseringstoezicht en behandeling. Hij was vijftien maanden deelnemer was van de criminele organisatie (feit 1). De rechtbank spreekt de man vrij van feit 2, want het is mogelijk dat de ontstekers en tijdschakelaar in Genk (België) pas zijn geleverd nadat verdachte daar is geweest. Hij wordt veroordeeld voor handel, overdragen en bezit van een kogelgeweer (maart 2019) en explosieven met ontsteker (mei-juni 2019). Hij heeft met dat geweer ook geschoten op het platteland. De man heeft een medeverdachte een telefoon gegeven, terwijl hij wist dat daarvan een ontsteker werd gemaakt. Zijn DNA is gevonden op de explosieven. Hij is schuldig aan oplichting van de Rabobank, en moet €59.617 aan de bank vergoeden. Het beroep op psychische overmacht is verworpen omdat verdachte weerstand had moeten bieden aan de druk van zijn medeverdachten. 

Uitspraak: ECLI:NL:RBNNE:2021:3236

36-jarige man uit Leeuwarden
De rechtbank veroordeelt de 36-jarige man uit Leeuwarden tot een gevangenisstraf van 34 maanden, waarvan 24 maanden voorwaardelijk, en 240 uur werkstraf. De verdachte wist als oud-wapenhersteller van defensie hoe gevaarlijk het maken van wapens en explosieven is. De rechtbank veroordeelt hem voor feit 2 en 3, omdat hij drie keer explosieven met ontstekers heeft gemaakt voor de criminele organisatie waarvan hij een deelnemer was. Veroordeling volgt ook voor het wapenbezit in zijn woning. Vanwege zijn persoonlijke omstandigheden en het ontbreken van een strafblad hoeft hij niet opnieuw de gevangenis in.

Uitspraak: ECLI:NL:RBNNE:2021:3229

37-jarige man uit Joegoslavië
De rechtbank veroordeelt een 37-jarige man uit Joegoslavië tot een gevangenisstraf van 3 jaar. Hij was vijf maanden lid van de criminele organisatie. Hij legde contacten in Kroatië en voerde toen met anderen 29 handgranaten, een blok TNT en automatische vuurwapens in. In Nederland zijn deze wapens verhandeld. 

Uitspraak: ECLI:NL:RBNNE:2021:3301

26-jarige man uit Servië
De rechtbank veroordeelt een 26-jarige man uit Servië tot een gevangenisstraf van 3 jaar. Ook hij was lid van de criminele organisatie. De rechtbank veroordeelt hem voor het bezit van een handgranaat (juli-augustus 2019 te Oss). Verdachte heeft door het gooien van de granaat auto’s, een woning en een hek vernield. Hij had ook weet van de fraudedelicten. 

Uitspraak: ECLI:NL:RBNNE:2021:3213
 
36-jarige man uit Oosterwolde
De rechtbank veroordeelt een 36-jarige man uit Oosterwolde tot € 1.000 geldboete en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 weken. Hij was in het bezit van een gaspistool, boksbeugel, vlindermes en 39 patronen. Hoewel de wapenwetten in de buurlanden (nog) van elkaar verschillen, kunnen gaspistolen ook volgens de Europese regelgeving worden omgebouwd tot een vuurwapen. De rechtbank acht dit wapen daarom toch strafwaardig. 
 
Uitspraak: ECLI:NL:RBNNE:2021:3212

Minderjarige
De rechtbank veroordeelt de minderjarige verdachte tot een werkstraf van 150 uur en een voorwaardelijke jeugddetentie van 3 maanden met bijzondere voorwaarden, zoals toezicht, behandeling en middelencontroles. De minderjarige had met anderen een echte handgranaat in bezit (11 maart 2020 in Emmeloord), en heeft die aan de deur van een woning gehangen. 

Uitspraak: ECLI:NL:RBNNE:2021:3202

Vrijspraken

35-jarige man uit Groningen
De rechtbank spreekt een 35-jarige man uit Groningen vrij. De rechtbank kan niet vaststellen of de afgeluisterde gesprekken over illegale wapens gaan of over iets anders. Er zijn bij huiszoeking geen wapens bij hem aangetroffen. 

Uitspraak: ECLI:NL:RBNNE:2021:3216

32-jarige man uit Schiedam
De rechtbank spreekt een 32-jarige man uit Schiedam vrij van deelname aan een criminele organisatie en wapenbezit. Er is onvoldoende bewijs van zijn deelname. Het blijkt ook niet dat verdachte wist dat in de Kringloopwinkel een airsoft-revolver en een zak munitie lag. De aangetroffen drugs en munitie worden uiteraard vernietigd. 

Uitspraak: ECLI:NL:RBNNE:2021:3237

40-jarige vrouwelijke verdachte
De rechtbank spreekt een 40-jarige vrouw vrij van wapenhandel en -bezit op 27 februari 2020. De vrouw was aanwezig in een auto waarin wapens werden vervoerd. Er is echter niet gebleken dat zij enige beschikkingsmacht had over de wapens. Ook voor de deelname aan een criminele organisatie is onvoldoende bewijs. 

Uitspraak: ECLI:NL:RBNNE:2021:3235

Uitspraken