Laden...

Veroordelingen voor fraude bij Chinese restaurants Ni Hao

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Veroordelingen voor fraude bij Chinese restaurants Ni Hao
Groningen, 28 maart 2019

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Groningen, heeft de rechtspersonen die de Chinese restaurants van Ni Hao aan het Kattendiep en in het Stadspark exploiteerden, veroordeeld tot voorwaardelijke geldboetes van € 300.000 en
€ 200.000. Met een afroomprogramma is in die restaurants gedurende meerdere jaren heel vaak op geraffineerde wijze een deel van de dagomzet uit het kassasysteem en daarmee uit de administratie verwijderd. Lang niet alle omzet en winst is in de aangiftes omzet- en vennootschapsbelasting opgegeven. Er is daardoor veel te weinig belasting betaald.

Leidinggevenden verantwoordelijk

De leidinggevenden van de restaurants zijn hier verantwoordelijk voor. Ook zij zijn door de rechtbank veroordeeld voor deze belastingfraude. Ook hebben ze geld witgewassen. Een deel van het geld dat in een aangetroffen kluis in een woning en in safeloketten bij een bank is gevonden, is geld dat niet in de omzet van de restaurants is verantwoord.

Strafmotivering

Moeder W. en zoon W., die de leiding in het restaurant aan het Kattendiep hadden, zijn door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden. Dochter W. en haar echtgenoot, die leiding gaven in het restaurant in het Stadspark, hebben een gevangenisstraf van 12 maanden opgelegd gekregen. Een deel van de gevangenisstraf is voorwaardelijk opgelegd. De officier van justitie heeft beduidend langere gevangenisstraffen gevorderd. De rechtbank heeft er bij het opleggen van de straffen rekening mee gehouden dat het oude zaken zijn en dat er alsnog een overeenkomst is gesloten met de Belastingdienst om verschuldigde belasting terug te betalen. Ook heeft de rechtbank bij het bepalen van de straf meegewogen dat de negatieve publiciteit invloed heeft gehad op de bedrijfsresultaten van de restaurants en een rol heeft gespeeld bij de sluiting van het restaurant aan het Kattendiep.


Vader W. is vrijgesproken omdat niet duidelijk is geworden of hij een rol heeft gehad bij de belastingfraude en het witwassen. Ook schoondochter Z. is vrijgesproken van witwassen.


De verdachte F. die het kassasysteem en het afroomprogramma heeft geleverd en die uitleg heeft gegeven over de werking van het afroomprogramma is ook veroordeeld. Hij is behulpzaam geweest bij het verwijderen van de dagomzet. De rechtbank heeft hem veroordeeld tot een werkstraf van 100 uren

Uitspraken