Laden...

Vijf jaar rechtbank Noord-Nederland in Groningen, Friesland en Drenthe

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Vijf jaar rechtbank Noord-Nederland in Groningen, Friesland en Drenthe
Noord-Nederland, 31 oktober 2018

Sinds 2013 hebben Groningen, Friesland en Drenthe één rechtbank, de Rechtbank Noord-Nederland. Al vijf jaar wordt daar rechtgesproken in uiteenlopende zaken uit de noordelijke provincies. Vijf jaar. Een lustrum. Een lustrum waar we samen met het publiek aandacht aan willen besteden. Dat gaan we doen op alle drie locaties. We duiken in Groningen het theater in, onthullen geheimen in Assen en geven een kijkje in de keuken van de rechtspraak in Leeuwarden!

Open dag van de Rechtspraak in Leeuwarden

Op zaterdag 17 november 2018 zetten we in Leeuwarden de deuren van het gerechtsgebouw en van het paleis van justitie wagenwijd open! Het gerechtsgebouw en het paleis van justitie in Leeuwarden (beide aan het Zaailand) zijn die dag van 10:00 uur tot 16:00 uur opengesteld voor het publiek. Wat je er kunt doen? We spelen allerlei rechtszaken na. Er is een expositie over ‘kneppelfreed’. Je kunt rechters en griffiers het hemd van het lijf vragen. Er zijn allerhande kinderactiviteiten. En hoe komt een rechtbanktekening eigenlijk tot stand? Je beleeft het op de open dag!

Theatervoorstelling ‘Justice’ in Groningen

Het stuk is geïnspireerd op de filmklassieker 'De twaalf gezworenen' en wordt geproduceerd door Garage TDI in samenwerking met de rechtbank Noord-Nederland. In het stuk verschansen twaalf jongeren zich stiekem in het Groninger gerechtsgebouw. Een onschuldig spelletje 'rechtertje spelen' loopt uit op een grimmige confrontatie waarbij de scheidslijn tussen schuld en onschuld, goed en kwaad vervaagt.. Mis dit niet! Aanmelden kan via theater.rb-nnl@rechtspraak.nl. De theatervoorstelling vindt plaats in de rechtbank in Groningen op zaterdag 17 november 2018, om 16.00 uur ’s middags en 19.00. De toegang is gratis.

Het geheim van de raadkamer in Assen

Rechters moeten vaak moeilijke beslissingen nemen. Voordat ze tot een beslissing komen, overleggen ze daarover in de zogeheten ‘raadkamer’. Maar hoe gaat dat precies in die raadkamer? Hoe bepalen ze wat er wel of niet vast staat of bewezen kan worden? Waar houden ze rekening mee bij het bepalen van de strafmaat in strafzaken?
Op dinsdag 13 november 2018, vanaf 19.30, organiseert de Rechtbank Noord-Nederland in de rechtbank in Assen een panelgesprek over ‘Het geheim van de raadkamer’. De toegang is gratis. Op basis van fictieve casussen en interessante praktijkvoorbeeld wordt het geheim van de raadkamer ontrafeld. En je kunt zelf ook meedoen! Vragen en opmerkingen worden door de rechters graag beantwoord. Mis deze kans niet! Je kunt je aanmelden via aanmelden.rb-nnl@rechtspraak.nl.

Uitspraken