Zes jaar gevangenisstraf en tbs poging tot en doodslag Leeuwarden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Zes jaar gevangenisstraf en tbs poging tot en doodslag Leeuwarden
Leeuwarden, 14 juni 2016

Op dinsdag 14 juni 2016 heeft de rechtbank Noord-Nederland in Leeuwarden een 39-jarige man veroordeeld tot zes jaren gevangenisstraf en de maatregel terbeschikkingstelling met verpleging van overheidswege.

De rechtbank acht het wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte op 19 oktober 2015 een poging tot doodslag heeft gepleegd op een prostituee door haar meermalen met een mes te steken, onder meer in haar gezicht en hals. Dezelfde dag, ongeveer een uur later, heeft de verdachte een toevallig passerende vrouw doodgeslagen met een fles. Beide feiten hebben zich in Leeuwarden afgespeeld.

Noodweer

De rechtbank heeft een beroep op noodweer ten aanzien van de poging tot doodslag op de prostituee verworpen.

Tbs

Verdachte heeft zijn medewerking geweigerd aan persoonlijkheidsonderzoek in het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie, locatie Pieter Baan Centrum. De psychiater en psycholoog hebben bij verdachte op basis van de observatie en overige stukken een ernstige psychiatrische stoornis vastgesteld en hebben geadviseerd dat verdachte tenminste verminderd toerekeningsvatbaar moet worden geacht. Zij hebben voorts oplegging van de maatregel terbeschikkingstelling met verpleging van overheidswege geadviseerd. De rechtbank heeft deze adviezen overgenomen.

Zes jaar gevangenisstraf

Ten aanzien van de duur van de opgelegde gevangenisstraf heeft de rechtbank overwogen dat zij rekening heeft gehouden met het belang van vergelding en genoegdoening voor de nabestaanden enerzijds en het belang van intensieve behandeling van een ernstig psychiatrisch gestoorde verdachte anderzijds. De eis van de officier van justitie werd, rekening houdend met al deze belangen, als passend door de rechtbank beoordeeld.

Vorderingen

Voorts heeft de rechtbank de vorderingen tot schadevergoeding van de dochters van het dodelijk slachtoffer niet ontvankelijk verklaard, daar waar het gaat om zogenoemde affectieschade. Het Nederlands wettelijk systeem kent vooralsnog geen bepaling die ruimte biedt tot toekenning van dergelijke schade.

Uitspraken

Meest gelezen berichten