Laden...

12 jaar cel voor doodslag in Oss

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 12 jaar cel voor doodslag in Oss
's-Hertogenbosch, 25 april 2018

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 26-jarige man uit Oss veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar. Hij stak in april 2017 in Oss een man dood en mishandelde zijn ex-vriendin.

De verdachte kreeg vorig jaar in de woning van zijn ex-vriendin in Oss ruzie. Hij pakte de vrouw bij haar keel, stootte haar hoofd tegen een muur en trok aan haar haren. Een logee van de vrouw, die tijdens de ruzie de kamer binnenkwam, belde een vriend om hulp. Toen die vriend even later verscheen en ook ruzie kreeg met de verdachte, ging het in een brandgang bij de woning van die vriend mis. De verdachte stak hem met een mes door het hart en in een long. De man overleed ter plaatse.

Volgens de verdachte was niet hij degene die stak, maar de logee van zijn ex-vriendin. Dat verhaal vindt de rechtbank echter volstrekt ongeloofwaardig. Onder meer omdat getuigen de verdachte met een mes uit het gangetje hebben zien komen. De logee had bovendien geen enkele reden om het slachtoffer neer te steken. Het slachtoffer was een vriend van haar. De officier van justitie stelt dat de verdachte een vooropgezet plan had om de man te doden en daarom moet hij worden veroordeeld voor moord. Maar daarvoor is volgens de rechtbank te weinig bewijs. Er kan niet precies worden vastgesteld wat er in de brandgang is gebeurd en ook niet of de verdachte tijd heeft gehad om zich te beraden over zijn daad. De rechtbank veroordeelt de man daarom voor doodslag.

Ontduiken van verantwoordelijkheid

De rechtbank houdt er bij het bepalen van de straf rekening mee dat de verdachte een onomkeerbaar verlies heeft veroorzaakt en de nabestaanden zeer groot leed heeft toegebracht. Ook mishandelde hij zijn ex-vriendin terwijl hun dochtertje daarbij aanwezig was. Dat de verdachte niet wil vertellen wat er precies is gebeurd, maakt het verlies voor de nabestaanden haast nog tragischer. Hij beriep zich bijna een jaar lang op zijn zwijgrecht en kwam vervolgens met een volstrekt ongeloofwaardig verhaal. Ook over de mishandeling van zijn ex-vriendin wil hij geen enkele openheid van zaken geven.
De verdachte ontduikt op deze wijze iedere verantwoordelijkheid voor zijn daden en dat weegt mee bij het bepalen van de straf. Bovendien is de man de afgelopen jaren vaker veroordeeld voor geweldsmisdrijven, waaronder een bedreiging van zijn ex-vriendin. De rechtbank vindt een celstraf van 12 jaar daarom op zijn plaats.

Uitspraak