Laden...

12 jaar cel voor gewelddadige dood van Osse man

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 12 jaar cel voor gewelddadige dood van Osse man
's-Hertogenbosch, 30 juni 2021

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 39-jarige man uit Polen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar. Hij bracht in februari 2019 de man van zijn overleden zus om het leven. Na deze daad haalde hij onder meer geld weg van het slachtoffer. Een 28-jarige Pool krijgt 4 maanden cel voor betrokkenheid bij dit laatste misdrijf.

De verdachten leerden elkaar kennen op het busstation in ’s-Hertogenbosch en maakten die bewuste dag hun geld op aan alcohol. Daarna reisden ze met de trein naar Oss, waar volgens de 39-jarige man iemand woonde die hen wel geld zou willen lenen. Het ging om de partner van zijn zus, die in mei 2017 was overleden. De verdachte wist dat hij vanwege gebeurtenissen in het verleden niet zomaar welkom was bij de man. Hij belde daarom bewust niet aan bij de entree van diens appartementencomplex, maar glipte samen met zijn landgenoot de entree binnen en klopte op de tiende verdieping aan bij de man.

De 39-jarige verdachte verklaarde dat hij tijdens die confrontatie op enig moment in een enorme woede is ontstoken, naar eigen zeggen omdat de man een respectloze opmerking over zijn zus zou hebben gemaakt. Daarna zou hij zichzelf niet meer zijn geweest en oefende hij in een vlaag “beestachtig” geweld uit tegen de man. Hij deelde klappen uit en stak en sneed het slachtoffer, waardoor hij uiteindelijk kwam te overlijden. Er is de rechtbank niet gebleken dat de 28-jarige man enige (fysieke) betrokkenheid had of een bijdrage leverde aan dit explosieve geweld. Ook is geen bewijs dat deze verdachte meeging in de wetenschap of met het vermoeden dat zijn landgenoot het plan had om het slachtoffer om het leven te brengen. Hij dacht dat ze geld gingen lenen. De rechtbank spreekt deze verdachte dan ook vrij van betrokkenheid bij het levensdelict.

Nadat de verdachten zagen dat het slachtoffer was overleden, doorzochten zij samen de woning en namen een portemonnee met pinpassen, een mobiele telefoon en een laptop mee. Vervolgens haalden ze met een van de gestolen passen in totaal 1.250 euro van de rekening van het slachtoffer en kochten daarmee kleding, telefoons en huurden een hotelkamer in Amsterdam.

Laaghartig

Het slachtoffer moet onbeschrijfelijk veel angst, pijn en machteloosheid hebben ervaren in zijn laatste momenten. In lichamelijk opzicht was het slachtoffer, die een zwakke gezondheid had, geen partij voor de 39-jarige verdachte, die zeer groot en sterk is. Met zijn handelen bracht hij de nabestaanden onherstelbaar leed aan. Verder hebben de verdachten op nietsontziende en laaghartige wijze geprofiteerd van het overlijden van het slachtoffer door in zijn huis naar pincodes te zoeken, waardevolle spullen mee te nemen en aansluitend geld te gaan pinnen met de gestolen pinpassen. De rechtbank vindt 4 maanden cel een passende straf voor de 28-jarige man die verminderd toerekeningsvatbaar wordt geacht.

In het geval van de 39-jarige verdachte weegt mee dat hij spijt heeft betuigd jegens de nabestaanden. Hij wendde zich hierbij tot de nabestaanden en spande zich in om in de Nederlandse taal minutenlang te spreken over het diepe besef wat hij gedaan heeft en de onherstelbaarheid daarvan, over zijn beestachtig handelen, over het onvoorstelbaar verdriet bij de nabestaanden en over de hoge straf die hij verdient. Al met al vindt de rechtbank een celstraf van 12 jaar op zijn plaats. Daarnaast moet de verdachte schadevergoedingen van in totaal ruim 49.000 euro betalen aan de zoon en dochter van het slachtoffer.

Uitspraak