Laden...

12 maanden cel en 3 jaar rijontzegging voor dodelijk verkeersongeval Tilburg

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 12 maanden cel en 3 jaar rijontzegging voor dodelijk verkeersongeval Tilburg
's-Hertogenbosch, 05 maart 2019

De rechtbank Oost-Brabant veroordeelt een 25-jarige man uit Oosterhout tot een gevangenisstraf van 12 maanden en een rijontzegging van 3 jaar. De man veroorzaakte een ongeval in Tilburg waarbij 2 personen om het leven kwamen.

De verdachte veroorzaakte in juni 2017 tijdens de ochtendspits een verkeersongeval. Hij reed te hard over de Bredaseweg in Tilburg en haalde auto’s links en rechts in. Toen de verdachte een kruising naderde negeerde hij een rood verkeerslicht en reed 2 fietsers aan die de weg overstaken. De slachtoffers zijn uiteindelijk aan hun verwondingen overleden. De combinatie van overtredingen die de verdachte beging, is zodanig zwaar dat de rechtbank zijn rijgedrag kwalificeert als zeer onvoorzichtig en onoplettend.

Foto ter illustratie

Aan de nabestaanden van de slachtoffers is onherstelbaar en onpeilbaar leed aangedaan. De rechtbank heeft meegewogen dat de verdachte zelf ook de nodige gevolgen heeft ondervonden van het ongeval, maar constateert ook dat verdachte met name oog lijkt te hebben voor zijn eigen lot.

De rechtbank realiseert zich dat geen enkele straf recht kan doen aan het verlies en het verdriet dat het overlijden van de slachtoffers heeft veroorzaakt. In zaken als deze moet echter worden benadrukt dat voor de aard en omvang van de op te leggen straf niet alleen de zeer tragische gevolgen bepalend zijn, maar ook de omvang van het schuldverwijt dat aan de verdachte kan worden gemaakt. De rechtbank heeft bij het bepalen van de hoogte van de straf gekeken naar de oriëntatiepunten en straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd. Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat de verdachte met een aanzienlijk te hoge snelheid een kruising opgereden is, en dat hij een rood verkeerslicht negeerde. Gezien deze overtredingen en het rechts inhalen en daarmee de grote mate van achteloosheid waarmee de verdachte aan het verkeer heeft deelgenomen, vindt de rechtbank in dit geval een gevangenisstraf van 12 maanden en een rijontzegging van 3 jaar passend.

Uitspraak