120 uur taakstraf en begeleiding voor vernieling kapelletjes, kerken en grafzerken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 120 uur taakstraf en begeleiding voor vernieling kapelletjes, kerken en grafzerken
's-Hertogenbosch, 14 juli 2017

Een 20-jarige Eindhovenaar krijgt voor onder meer het vernielen en bekladden van een aantal grafzerken, kapelletjes en kerken 120 uur taakstraf, een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden en psychiatrische begeleiding. Dit oordeelt de rechtbank Oost-Brabant vandaag. De man pleegde de vernielingen uit afkeer tegen het christendom.

De verdachte maakte zich tussen augustus vorig jaar en maart dit jaar schuldig aan een reeks vernielingen, brandstichtingen en bekladdingen bij kapellen en kerkjes en begraafplaatsen in de regio Eersel en Veldhoven. Zo stak hij eind februari dit jaar kunstbloemen en een boek in brand in een kapelletje in Knegsel. Begin maart beschadigde de man onder meer een grafzerk op een begraafplaats in Veldhoven. In veel gevallen bekladde de verdachte de grafzerken en gebouwen met beledigende en haatdragende teksten, tekeningen en hakenkruizen. Tijdens de zitting trok de verdachte zijn bekentenis in die hij deed op het politiebureau. De man verklaarde dat hij alleen heeft bekend omdat hij het verhoor zo snel mogelijk wilde beëindigen. De rechtbank verwerpt deze lezing en acht de verdachte schuldig aan de meeste feiten die hem ten laste zijn gelegd.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Door het vernielen, bekladden en in brand steken van kerkelijke eigendommen heeft de verdachte grote onrust veroorzaakt in de regio. Ook zorgde hij voor grote materiele schade. De rechtbank houdt  rekening met het advies van een psycholoog dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is voor zijn daden.  Daarom verplicht de rechtbank hem - naast de taakstraf en voorwaardelijke celstraf - tot het meewerken aan psychiatrische begeleiding. Verder krijgt de verdachte een meldplicht bij de reclassering en moet hij hun aanwijzingen opvolgen.

Uitspraak

Meest gelezen berichten