Laden...

15 en 8 jaar cel voor reeks aanslagen met granaten en bommen in Oss

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 15 en 8 jaar cel voor reeks aanslagen met granaten en bommen in Oss
's-Hertogenbosch, 26 november 2020

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 31-jarige man uit Arnhem veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar. Hij maakte zich schuldig aan 8 aanslagen, waarbij onder meer handgranaten, brandbommen en vuurwerkmortieren zijn gebruikt. Een 30-jarige Roemeen zonder bekende woon- of verblijfplaats krijgt een celstraf van 8 jaar voor betrokkenheid bij twee van die aanslagen.

De Arnhemmer stichtte in februari 2018 samen met een derde verdachte driemaal brand: twee keer in korte tijd bij dezelfde woning in Oss en een keer bij een woning op een woonwagenkamp in Haarlem. Ook is hij verantwoordelijk voor het gooien van een handgranaat naar een woning in Oss in augustus 2018 en voor het stichten van een brand bij een woning in Leende. In september 2018 gaf hij de instructies voor twee brandstichtingen kort na elkaar in een woning in Oss. Volgens de officier van justitie was de Roemeense verdachte bij beide brandstichtingen betrokken. De rechtbank vindt zijn betrokkenheid alleen bij de tweede brandstichting bewezen. Bij dit delict wist de bewoner het vege lijf slechts te redden via een kapotgeslagen raam. Twee van diens honden kwamen echter om in het vuur. Beide verdachten gingen later in september 2018 samen met een derde verdachte naar Eindhoven en gooiden daar een handgranaat de hal van een woning binnen.

Afbeelding ter illustratie

Kwade genius

Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank er rekening mee dat deze misdrijven zijn gepleegd in opdracht binnen het criminele circuit. De bedoeling was om slachtoffers angst aan te jagen of een boodschap over te brengen. Dat de verdachten hiertoe bereid waren, getuigt van een beklemmende gewetenloosheid. Het was aan geluk te danken dat er geen dodelijke slachtoffers zijn gevallen. In het geval van de Arnhemmer weegt de rechtbank mee dat hij zich opwierp als de kwade genius en de schakel vormde tussen de opdrachtgever en de uitvoerders. De delicten werden in alle gevallen gedegen door hem voorbereid en volgens plan uitgevoerd. De rechtbank vreest voor het ergste in de toekomst en vindt het daarom noodzakelijk de maatschappij langdurig (15 en 8 jaar) tegen deze verdachten te beschermen.
Naast de celstraffen moeten de verdachten schadevergoedingen betalen aan 3 benadeelden van in totaal ruim 42.000 euro.

De rechtbank doet maandag 30 november uitspraak in de zaak van de derde verdachte.

Uitspraken