15 maart beslissing voorwaardelijke straf Eindhovense pedoseksueel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 15 maart beslissing voorwaardelijke straf Eindhovense pedoseksueel
's-Hertogenbosch, 01 maart 2012

Het is niet gelukt een nieuwe verblijfplaats te vinden voor pedoseksueel Van der V., zo is vandaag bekend geworden tijdens een zitting in deze zaak. Betrokken partijen hadden van het hof tot vandaag hiervoor de tijd gekregen. Het gerechtshof beslist op 15 maart over (gedeeltelijke) tenuitvoerlegging van de voorwaardelijke gevangenisstraf van 9 maanden, die het hof in 2010 aan Van der V. oplegde.

Tijdens de zitting op 21 november vorig jaar vond het hof het te vroeg om zondermeer over te gaan tot de (gedeeltelijke) tenuitvoerlegging van de voorwaardelijke straf, zoals het OM had gevraagd. De maatschappij is uiteindelijk meer gebaat bij de behandeling van Van der V. dan bij simpelweg een gevangenisstraf. De drie betrokken partijen – Openbaar Ministerie, Reclassering Nederland en Van der V. – kregen opdracht op zoek te gaan naar een gemeente die Van der V. onderdak wilde geven. Waarna afspraken gemaakt konden worden over zijn behandeling. De partijen hadden hiervoor tot 1 maart 2012 de tijd gekregen.

Tijdens de zitting van vandaag wees het hof het verzoek van de advocaat van Van der V. om de zaak nog langer aan te houden, af.

De advocaat-generaal eiste gedeeltelijke tenuitvoerlegging van 3 maanden gevangenisstraf, met als bijzondere voorwaarden dat Van der V. zijn toekomstig verblijfplaats bekend maakt en mee zal werken aan huisbezoeken van de reclassering.

De uitspraak is op 15 maart om 9.30 uur.

Achtergrond

Het OM eist de gedeeltelijke tenuitvoerlegging van de voorwaardelijke gevangenisstraf, omdat Van der V. zich niet hield aan de voorwaarde om zijn verblijfplaats bekend te maken. Door deze weigering is de reclassering niet in staat het toezicht uit te oefenen en de kans op herhaling terug te dringen, zo luidde het standpunt van het Openbaar Ministerie.

Van der V. wil zich niet aan het reclasseringstoezicht onttrekken, maar weigerde wel zijn verblijfplaats te noemen. Als reden hiervoor geeft hij dat de reclassering dan de burgemeester van de betreffende gemeente op de hoogte brengt van zijn adres en dat hij dan de gemeente wordt uitgezet. Dit is namelijk al verschillende keren voorgekomen.

Het gerechtshof 's-Hertogenbosch veroordeelde Van der V. op 22 juni 2009 en 29 juni 2010 tot 36 maanden gevangenisstraf waarvan 9 voorwaardelijk. Ook bepaalde het hof dat hij zich gedurende een periode van vijf jaar moet gedragen naar de voorschriften en aanwijzingen van de reclassering.

Uitspraken

Meest gelezen berichten