Laden...

18 maanden celstraf voor ripdeal in Cuijk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 18 maanden celstraf voor ripdeal in Cuijk
's-Hertogenbosch, 02 juli 2018

Een 56-jarige man uit Cuijk is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden voor een ripdeal in Cuijk. Hij beroofde samen met een ander een verkoper van 1 kilo hennep. Een 37-jarige man uit Wijchen wordt vrijgesproken van betrokkenheid.

De verkoper had in november 2017 ’s middags afgesproken met 2 mannen om een monster van de hennep te laten zien. Later die dag stapten de 2 mannen – zoals afgesproken – bij de verkoper in de auto voor de overdracht van de kilo hennep. In plaats van het afgesproken bedrag te betalen haalde één van de mannen een vuurwapen tevoorschijn, laadde dit wapen door en richtte het op het hoofd van de verkoper. Ook een vriend van de verkoper die naast hem zat werd bedreigd. De verdachten gingen er vervolgens met de hennep vandoor.
De rechtbank oordeelt dat er voldoende bewijs is dat de 56-jarige man één van de daders is. De verkoper en zijn vriend gaven namelijk een signalement op dat overeenkomt met dat van de verdachte en hadden het kenteken van de auto waarin de overvallers reden genoteerd. De 56-jarige man rijdt in deze auto en luistert naar dezelfde voornaam als hij gebruikte bij de 2 ontmoetingen. De verkoper en zijn vriend hebben hem ook herkend bij een (zogenoemde enkelvoudige en meervoudige) fotoconfrontatie.
Volgens de rechtbank ligt dat in het geval van de 37-jarige man anders. De officier van justitie zag hem als de mededader, maar de rechtbank oordeelt dat daarvoor kort gezegd onvoldoende overtuigend bewijs is. Hij is wel veroordeeld voor het bezit van ruim 34 gram hasjiesj die afgelopen december bij hem werden aangetroffen. Hij krijgt hiervoor een geldboete van 200 euro.

Grote impact

De rechtbank houdt er bij het bepalen van de straf van de 56-jarige man rekening mee dat het gaat om een gewapende ripdeal, wat ernstiger is dan een gemiddelde straatroof. Bovendien moet het gewelddadige delict (ook al waren de verkoper en zijn vriend willens en wetens bezig met illegale praktijken) grote impact hebben gehad op de jeugdige verkoper en zijn vriend. De verdachte heeft daar geen rekening mee gehouden toen hij besloot op gewelddadige manier snel aan geld te willen komen. De verdachte is eerder voor diefstallen (ook met geweld) veroordeeld en is kennelijk niet of onvoldoende bereid zijn gedrag te veranderen. Al met al komt de rechtbank tot een geheel onvoorwaardelijke celstraf van 18 maanden.

Uitspraken