18 maanden celstraf voor verkrachting prostituee in Asten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 18 maanden celstraf voor verkrachting prostituee in Asten
's-Hertogenbosch, 06 september 2017

Een 32-jarige man uit Asten krijgt voor het verkrachten van een vrouwelijke prostituee een celstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Dit besliste de rechtbank Oost-Brabant vandaag.

De verkrachting had in de zomer van 2014 plaats in de woning van de verdachte. Hij weigerde de vrouw vooraf te betalen voor haar seksuele diensten. Daarna dwong hij haar door geweld, en bedreiging met geweld, tot diverse seksuele handelingen. De man verbood de prostituee zijn slaapkamer te verlaten en ging voor de deur staan. Daarnaast trok hij het slachtoffer hardhandig terug in de woning toen zij probeerde te vluchten. Verder heeft hij de vrouw belet om te schreeuwen door zijn hand op haar mond te houden en te zeggen dat ze het er “niet levend” vanaf zou afbrengen wanneer ze niet stil zou zijn. Ook heeft de verdachte de mobiele telefoon van het slachtoffer afgepakt en gedreigd dat zijn getrainde herdershond haar zou bijten. De verdachte heeft diverse seksuele handelingen op film vastgelegd.

De advocaat van de verdachte stelt dat hij weliswaar seks met de prostituee heeft gehad, maar zonder enige vorm van dwang. De verdachte heeft aangegeven dat hij de vrouw alleen met woorden heeft overgehaald om seks met hem te hebben zonder voorafgaande betaling. Gevraagd naar de argumenten die hij op dat moment gebruikt zou hebben, heeft de verdachte volgens de rechtbank nauwelijks enige toelichting gegeven. De man kan, vindt de rechtbank, evenmin een geloofwaardige verklaring geven voor het feit dat op het filmpje te horen is dat zowel de verdachte als het slachtoffer verklaren dat ze “Iets goed moeten maken”.

De rechtbank acht het wettig en overtuigend bewezen dat het slachtoffer door de verdachte is verkracht. Hiermee heeft hij haar geestelijke en lichamelijke integriteit op verstrekkende wijze geschonden. Een verkrachting is een “uitermate traumatische gebeurtenis”, met vaak langdurige psychische gevolgen. Dat blijkt ook uit de verklaringen van de aangeefster.
De verdachte werd in 2015 al veroordeeld voor het verkrachten van twee prostituees. De rechtbank heeft dit in het nadeel van de verdachte meegewogen. Strafverminderend werkt dat de verdachte ten tijde van het misdrijf verminderend toerekeningsvatbaar was. Dit blijkt uit de deskundigenrapportages die van de verdachte zijn opgemaakt. Een deel van de celstraf heeft de rechtbank voorwaardelijk opgelegd, om de verdachte ervan te weerhouden opnieuw de fout in te gaan.

Uitspraken

Meest gelezen berichten