Laden...

2 jaar cel voor steekpartij op terras in Best

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 2 jaar cel voor steekpartij op terras in Best
's-Hertogenbosch, 22 maart 2023

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 24-jarige man uit Best veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar. Hij maakte zich schuldig aan een poging tot doodslag door zijn zwager met een mes in z'n zij te steken.

Het slachtoffer werd vader op die bewuste dag in oktober jl. en vroeg of de verdachte peetoom wilde zijn. Samen met hun (stief)vaders vierden ze de geboorte in een cafetaria in Best. Op enig moment ontstond er ruzie. Waarover dit precies ging, wil de verdachte niet zeggen. Hij achtervolgde zijn zwager het terras op. Daar raakten ze verwikkeld in een gevecht. Volgens de officier van justitie stak de verdachte daarbij met een mes in de zij van het slachtoffer. De verdachte ontkent dit. Het slachtoffer had een steekwond van 1,5 centimeter diep in zijn zij.

Op basis van camerabeelden stelt de rechtbank vast dat de verdachte tijdens de confrontatie een slaande beweging naar de linkerzij van het slachtoffer maakte. Het kan niet anders dan dat dit het moment was waarop de verdachte met een mes stak. De alternatieve scenario's die de verdediging schetste - dat een ander het slachtoffer zou hebben gestoken óf dat het letsel ontstond bij het gooien van een stoel - veegt de rechtbank van tafel. Hiervoor zit geen enkel bewijs in het dossier. 

Zinloos geweld

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte met een mes stak in een openbare ruimte en onder de ogen van meerdere omstanders. Dit kan slechts worden gekwalificeerd als zinloos geweld. De verdachte trok zich meerdere malen niets aan van de belangen van en gevolgen voor het slachtoffer. Ook door de-escalerende pogingen van omstanders, liet hij zich niet weerhouden. Zijn gedrag had tot de dood van het slachtoffer kunnen leiden. Dit alles terwijl de verdachte flink onder invloed van alcohol verkeerde.

Het geweld maakte grote indruk op het slachtoffer. Hij durfde zelfs niet aanwezig te zijn in de rechtbank bij deze strafzaak. Daarbij komt dat het slachtoffer en de verdachte elkaar goed kennen en er nauwe familiaire banden zijn. Hierdoor is er veel emotioneel en psychisch leed veroorzaakt binnen beide families. 

Stiefvader doodgestoken

De stiefvader van het slachtoffer werd kort na deze steekpartij neergestoken en overleed. Het Openbaar Ministerie verdenkt de vader van de verdachte van dit delict. Zijn strafzaak gaat verder in april 2023.  

Uitspraak