Laden...

2 jaar cel voor woninginbraken en inbraak bij sportclub

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 2 jaar cel voor woninginbraken en inbraak bij sportclub
's-Hertogenbosch, 30 mei 2024

Een 34-jarige man uit Eindhoven maakte zich eind vorig jaar in een korte periode schuldig aan drie woninginbraken en de inbraak bij een sportvereniging. De rechtbank Oost-Brabant kan hem geen zogeheten ISD-maatregel opleggen, maar legt in plaats daarvan een gevangenisstraf op van 2 jaar.

De verdachte haalde in november 2023 in woningen in Nederhemert, Nederhemert-Eind en Veldhoven onder meer een spiegelreflexcamera, een sigarenkistje met oude munten en gereedschap weg. Uit het clubhuis van een korfbalvereniging in Veldhoven nam hij snoep mee. 

Bewoners moeten zich in hun woning veilig kunnen voelen. Als daar wordt ingebroken zorgt dit voor een angstig en onveilig gevoel. Daarnaast brengt het voor de benadeelden materiële schade en overlast met zich mee. De verdachte trok zich van dit alles niets aan. Hiermee laat hij zien dat hij geen respect heeft voor anderen en hun spullen en dat hij alleen uit is op geld. 

Geen ISD

De officier van justitie vorderde een ISD-maatregel: plaatsing in een Inrichting voor Stelselmatige Daders. De rechtbank stelt echter vast dat de verdachte niet voldoet aan de criteria om die maatregel op te leggen. Uit zijn strafblad blijkt weliswaar dat hij eerder is veroordeeld voor onder meer bedrijfsinbraken, auto- en fietsdiefstallen en vernielingen, maar niet dat hij de nieuwe delicten ná de tenuitvoerlegging van ten minste drie onherroepelijke veroordelingen beging.

De rechtbank komt in plaats van een ISD-maatregel tot een gevangenisstraf van 2 jaar. Daarnaast moet de verdachte de gevorderde schade van één woninginbraak en de inbraak bij de korfbalvereniging van in totaal ruim 5.000 euro vergoeden.

Uitspraak