Laden...

20 maanden cel voor witwassen en verboden wapenbezit

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 20 maanden cel voor witwassen en verboden wapenbezit
's-Hertogenbosch, 07 mei 2019

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 35-jarige man uit ’s-Hertogenbosch veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Zijn ex-vrouw krijgt voor haar aandeel een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden. Volgens de rechtbank heeft de man zich schuldig gemaakt aan het jarenlang witwassen van substantiële geldbedragen. Ook werd de man veroordeeld voor verboden wapenbezit. De 75-jarige schoonvader van de man krijgt een gevangenisstraf van 6 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, voor bezit van verboden wapens.

Uit onderzoek van de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) bleek dat de man tussen 2013 en oktober 2016 veel meer geld uitgaf dan dat hij aan legale inkomsten leek te hebben. Ook ontdekte de FIOD dat hij van 2012 tot en met 2016 geen aangifte inkomstenbelasting had gedaan. Volgens de man had hij in die tijd legale inkomsten uit zijn handel in onder meer gouden sieraden en dure horloges. Maar de rechtbank kan niet vaststellen om hoeveel inkomsten dat ging. Wel staat vast dat de man in ieder geval die inkomsten niet heeft opgegeven aan de Belastingdienst, maar heeft uitgegeven voor privédoeleinden. Zo hield hij er een luxueuze levensstijl op na en gaf hij veel geld uit aan kleding, vakanties, huur van auto’s en het huwelijk met zijn ex-vrouw. De rechtbank sluit niet uit dat de man nog veel meer geld heeft witgewassen dan het bedrag dat hij niet opgaf aan de Belastingdienst.

In de woning van de man werden van het toilet, de woonkamer tot aan de garage en de tweede verdieping diverse wapens en munitie aangetroffen. De rechtbank vindt het ongeloofwaardig dat de man zegt hiervan niets te weten. Ook bij het doorzoeken van het chalet van zijn schoonvader vond de politie wapens en munitie.

De straf

De man heeft zich gedurende langere tijd schuldig gemaakt aan witwassen en hij heeft daarvan een gewoonte gemaakt. Hij bracht door het witwassen geld uit criminele activiteiten in het gewone betalingsverkeer. En als illegaal geld wordt vermengd met legale geldstromen, wordt de integriteit van het financieel en economisch bestel ernstig beschadigd. De verdachte heeft zich hiervan niets aangetrokken en heeft kennelijk alleen maar gehandeld uit eigen financieel gewin. Dat de verdachte in zijn woning gebruiksklare wapens en munitie had, vindt de rechtbank een zeer zorgelijke situatie die ze de man ernstig aanrekent.

Bij het bepalen van de hoogte van de straf, houdt de rechtbank er rekening mee dat de man al eerder werd veroordeeld voor het medeplegen van gewoontewitwassen en het voorhanden hebben van verboden wapens. Blijkbaar heeft die eerdere veroordeling hem er niet van weerhouden wederom strafbare feiten te plegen. Het witwassen en het bezit van verboden wapens maken kennelijk deel uit van zijn normale gedragspatroon. De man laat zich niet veel gelegen liggen aan eerdere veroordelingen, die hij ook tijdens de zitting voortdurend bagatelliseerde. De rechtbank legt een deel van de straf voorwaardelijk op om te voorkomen dat de man opnieuw vuurwapens zal aanschaffen of een ander strafbaar feit zal plegen.

Uitspraken