Laden...

21 jaar cel voor 'verwoestende en vernederende' reeks delicten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 21 jaar cel voor 'verwoestende en vernederende' reeks delicten
's-Hertogenbosch, 24 september 2018

Een 51-jarige man uit Steenbergen is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstaf van 21 jaar. Hij beroofde zijn vriendin lange tijd van haar vrijheid, bedreigde en verkrachtte haar, stak meerdere keren met een mes op haar in, en heeft haar keel een aantal keren dichtgeknepen.

De vrouw liet de verdachte in september vorig jaar weten dat zij "een beetje ruimte" nodig had in hun relatie. Begin september hadden de twee hierover in de woning van de verdachte een gesprek. Vervolgens gingen ze samen met vrienden naar een café om wat te drinken. 's Nachts vertrokken de verdachte en de vrouw samen richting zijn woning en liepen naar de auto van de vrouw. Op enig moment pakte de verdachte zijn vriendin vast en dwong haar zijn woning binnen te gaan. Daar moest zij zich onder dwang helemaal uitkleden en vervolgens met zichzelf spelen terwijl hij alles filmde. Ook drong de verdachte tegen haar zin bij haar binnen. Hij liet de vrouw daarna niet vertrekken. Pas geruime tijd later mocht zij zich aankleden en naar de auto lopen. De verdachte liep achter haar aan, had een pistool meegenomen en dreigde haar wat aan te doen als ze geluid zou maken of de politie zou roepen. Ook had hij een mes uit de keuken gepakt. Eenmaal bij de auto, ging de vrouw er vandoor. De verdachte haalde haar echter snel in en sneed met het mes in haar hals en gezicht. Na deze poging tot doodslag hoorden enkele buurtbewoners gegil op straat. Zij belden 112. De verdachte trok haar ondertussen via de garagedeur terug de woning in. Daar mocht zij haar wonden op de badkamer verzorgen. Toen de vrouw om medische hulp vroeg, weigerde de verdachte dit. Daarna kneep hij met twee handen de keel van de vrouw dicht tot zij flauwviel. Ook stak hij nog enkele keren met het mes in haar nek en hals. De door buurtbewoners gealarmeerde politie trof de vrouw in de woning aan in een grote plas bloed. Ze werd met ernstige snij- en steekwonden naar het ziekenhuis gebracht.

Verwoestende uitwerking

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte welbewust zijn vriendin meerdere keren heeft geprobeerd te doden. Hij trok zich niets aan van haar waardigheid als mens. Dat de vrouw door al het geweld dat haar is aangedaan, niet is komen te overlijden, is niet aan de verdachte te danken. De verdachte liet zich enkel leiden door zijn eigen lustgevoelens en mogelijke frustratie in zijn relatie met de vrouw. Dit rekent de rechtbank hem bijzonder zwaar aan. De vrouw stond urenlang doodsangsten uit. Het geweld en de bedreigingen maakten grote indruk op haar en hadden een verwoestende uitwerking op haar leven.

De officier van justitie eiste tijdens de zitting 2 weken geleden een jarenlange celstraf al dan niet in combinatie met de maatregel terbeschikkingstelling (tbs) met bevel tot verpleging van overheidswege. De verdachte werkte echter niet mee aan een onderzoek van een psychiater en een psycholoog. De rechtbank heeft hierdoor onvoldoende gegevens beschikbaar om te kunnen beoordelen of er sprake is van een stoornis, de toerekeningsvatbaarheid, de kans op recidive en de behandelbaarheid van de verdachte. De rechtbank kan daarom geen tbs opleggen. Wel legt zij een langdurige celstraf op, gelet op het gewelddadige en vernederende karakter van de delicten en de verwoestende gevolgen voor het slachtoffer. Ook weegt mee dat de verdachte – weliswaar in een ver verleden – eerder is veroordeeld voor verkrachting en andere geweldsdelicten.
Naast een celstraf moet de verdachte het slachtoffer een schadevergoeding betalen van 62.185,95 euro.

Uitspraken