22 jaar cel voor huurmoord op Veghelse kickbokser

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 22 jaar cel voor huurmoord op Veghelse kickbokser
's-Hertogenbosch, 13 mei 2015

De rechtbank Oost-Brabant heeft zojuist een 22-jarige man uit Vught veroordeeld voor de moord op een kickbokser uit Veghel. Ook maakte hij zich schuldig aan het bezit van en de handel in drugs. De man krijgt een gevangenisstraf van 22 jaar.

De kickbokser reed in juli 2013 in zijn auto de oprit bij zijn woning in Veghel op, toen hij van achteren werd neergeschoten. De schutter vuurde zes kogels op hem af, waarvan vier kogels raak waren en één dodelijk. Het slachtoffer overleed ter plaatse. De 22-jarige verdachte zei tijdens de zitting dat hij het niet gedaan heeft en beriep zich verder op zijn zwijgrecht.
 
De rechtbank oordeelt dat er voldoende bewijs is om de verdachte te veroordelen voor moord. In opgenomen gesprekken zegt de verdachte onder meer expliciet tegen een vriend dat hij het slachtoffer heeft vermoord. Verder blijkt uit getuigenverklaringen dat de auto van de verdachte op relevante tijdstippen vlakbij de plaats delict stond geparkeerd en is hij vanuit de richting van de plaats delict komen rennen, in de auto gesprongen en weggereden vlak nadat de kogels waren afgevuurd.
Volgens de rechtbank ging de verdachte planmatig te werk en is er dus sprake van voorbedachte rade. De man legde een dag voor de moord nagenoeg dezelfde route af met zijn auto als de avond van de moord. De rechtbank beschouwt deze rit als een voorverkenning. Daarnaast blijkt uit de opgenomen gesprekken dat hij ‘heel veel geld’ heeft gekregen voor de moord en dat hij bij de woning van de kickbokser heeft staan wachten op zijn thuiskomst.
 

Drugs

Naast de moord heeft de verdachte zich ook schuldig gemaakt aan het bezit van bijna negen kilo amfetamine en ruim 200 gram hasj. Ook dealde hij enkele maanden in harddrugs.

Koelbloedige liquidatie

De rechtbank heeft er bij het bepalen van de straf rekening mee gehouden dat de moord het karakter heeft van een koelbloedige liquidatie, oftewel een huurmoord. De rechtbank vindt het aannemelijk dat het de verdachte alleen om het geld te doen was. Hij heeft het slachtoffer bij diens woning opgewacht en hem op kille en meedogenloze wijze zes keer van dichtbij en van achteren beschoten. Het slachtoffer, dat in zijn auto zat, had geen schijn van kans. De brute moord heeft de nabestaanden groot en onherstelbaar leed aangedaan. De rechtbank stelt dat er een onthutsend en zorgwekkend beeld is ontstaan van de verdachte: hij pocht over criminele activiteiten, voelt zich onaantastbaar en toont zich bereid om nogmaals tegen betaling een moord te plegen. Ook weegt de rechtbank mee dat hij in 2007 en 2009 is veroordeeld voor geweldsdelicten.

Uitspraken

Meest gelezen berichten