24 maanden cel voor afpersing en vrijheidsberoving in Eindhoven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 24 maanden cel voor afpersing en vrijheidsberoving in Eindhoven
's-Hertogenbosch, 07 maart 2016

De rechtbank Oost-Brabant legt een 19-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats een gevangenisstraf op van 24 maanden. Hij maakte zich onder meer schuldig aan afpersing en vrijheidsberoving.

De verdachte sprak op een avond in november 2015 een willekeurige voorbijganger aan op straat in Eindhoven. Hij bedreigde hem met een nepvuurwapen en dwong het slachtoffer op de stang van zijn fiets mee te rijden naar een pinautomaat. Daar aangekomen moest hij geld pinnen en dat afgeven aan de verdachte. Het slachtoffer kon op dat moment 150 euro pinnen. Omdat de verdachte meer geld wilde, maar er niet meer geld kon worden gepind tot middernacht, nam hij het slachtoffer mee naar een café. Daar hield de verdachte hem ongeveer een uur vast, waarna het slachtoffer opnieuw 150 euro moest pinnen. De verdachte ging er met het geld, de bankpas en een iPhone vandoor. 

De rechtbank weegt bij het bepalen van de straf mee dat de afpersing en vrijheidsberoving een traumatische ervaring waren voor het slachtoffer. Het slachtoffer was enorm bang en vreesde voor zijn leven. De verdachte heeft met die gevoelens geen rekening gehouden toen hij besloot op deze manier snel aan geld te willen komen. Hij had slechts zijn eigen belang voor ogen. Daarnaast houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte nog jong is en niet eerder in aanraking kwam met politie of justitie.
Naast de gevangenisstraf moet de verdachte het slachtoffer een schadevergoeding betalen van 1.155,95 euro.

Uitspraken

Meest gelezen berichten