250 Euro schadevergoeding voor verstrekken onjuiste informatie over zedendelinquent

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 250 Euro schadevergoeding voor verstrekken onjuiste informatie over zedendelinquent
's-Hertogenbosch, 31 augustus 2011

Een zedendelinquent is in zijn eer en goede naam aangetast door uitlatingen van zijn voormalige buurman in de media. Dat heeft de rechtbank 's-Hertogenbosch vandaag beslist.

De zedendelinquent is door het gerechtshof 's-Hertogenbosch veroordeeld voor het plegen van ontuchtige handelingen met minderjarigen in Eindhoven (LJN: BM9469). Hij is in september 2009 vrijgekomen. In december 2009 wijdde RTL Nieuws een uitzending aan de zedendelinquent. De voormalige buurman van de zedendelinquent heeft ten behoeve van deze nieuwsuitzending mededelingen over hem gedaan en bracht een telefoongesprek ten gehore tussen zijn zoon en de zedendelinquent. De voormalige buurman zei onder meer tegen de RTL-verslaggever dat hij bezig was met een straatverbod en dat de zedendelinquent vier keer in de straat is gesignaleerd.

Het geschil tussen de beide partijen is of de voormalige buurman tegen de RTL-verslaggever heeft gezegd dat het fragment van september 2009 was. Uit de geluidsopname blijkt dat de man in het interview heeft gezegd dat het telefoongesprek uit september dateerde. Het interview met RTL vond in november 2009 plaats en naar het oordeel van de rechtbank is de schijn gewekt dat het fragment dateert van september 2009.
Deze mededelingen blijken onjuist dan wel onvoldoende gefundeerd. Door het desalniettemin doen van deze mededelingen kan naar het oordeel van de rechtbank de indruk ontstaan dat de zedendelinquent weer contact zoekt met zijn slachtoffers uit het strafproces, waardoor weer nieuwe verdenkingen op hem geladen kunnen worden. Zijn resocialisatie kan daarmee onder druk komen te staan. De rechtbank heeft geoordeeld dat de grenzen van de vrijheid van meningsuiting zijn overschreden en dat de voormalige buurman onrechtmatig heeft gehandeld in die zin dat hij de eer en goede naam van de zedendelinquent heeft aangetast.

De rechtbank heeft beslist dat de voormalige buurman 250 euro aan schadevergoeding dient te betalen aan de zedendelinquent. Bij het vaststellen van deze schade heeft de rechtbank onder andere rekening gehouden met enerzijds de vele publieksreacties op internet na de uitzending van RTL Nieuws en de doodsbedreigingen aan het adres van de zedendelinquent en anderzijds met de rectificatie door RTL Nieuws. Ook houdt de rechtbank rekening met de strafrechtelijke veroordeling waardoor de goede naam van de zedendelinquent door eigen toedoen eveneens is aangetast.

Uitspraken

Meest gelezen berichten