Laden...

3 jaar cel en tbs met voorwaarden voor neersteken garagehouder en broer in Megen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 3 jaar cel en tbs met voorwaarden voor neersteken garagehouder en broer in Megen
's-Hertogenbosch, 09 maart 2021

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar en terbeschikkingstelling (tbs) met voorwaarden. Hij stak een garagehouder uit Megen neer en dreigde tijdens dit incident ook de broer van het slachtoffer neer te steken. Eerder stompte de verdachte zijn eigen broer in het gezicht.

De verdachte ging in maart 2020 naar het garagebedrijf om een proefrit te maken met een auto. Toen hij na de rit terugkwam, ontstond er een woordenwisseling met de eigenaar van de garage. De verdachte liep in eerste instantie weg, pakte vervolgens een mes uit zijn tas en ging terug om de garagehouder neer te steken. Hij stak verschillende keren in op het hoofd en bovenlichaam van het slachtoffer. Het slachtoffer wist op enig moment naar buiten te rennen; de verdachte rende achter hem aan en maakte stekende bewegingen in zijn richting.  De broer van de garagehouder zag het voorval en  trok de verdachte naar de grond waarbij de verdachte steekbewegingen maakte richting de broer, die daarbij niet gewond raakte. Toen een derde persoon erbij kwam, ging de verachte er vandoor.
In mei 2019 maakte de verdachte zich schuldig aan huiselijk geweld door zijn eigen broer tegen het gezicht te stompen.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte in hevige woede ontstak en heftig geweld gebruikte tegen de slachtoffers van de steekpartij. Dit was een volstrekt disproportionele reactie. De broer van de garagehouder wist met gevaar voor eigen leven te voorkomen dat de verdachte nog vaker op het slachtoffer kon insteken en voorkwam daarmee erger. Het hele voorval had grote lichamelijke, psychische en emotionele gevolgen voor de garagehouder. Hij en zijn omgeving worden met name door het blijvende litteken op zijn voorhoofd dagelijks herinnerd aan de gebeurtenissen.

Volgens een psychiater en een psycholoog is er bij de verdachte sprake van een depressieve stoornis en een persoonlijkheidsstoornis met narcistische trekken. Hierdoor wordt het steekincident hem in verminderde mate aangerekend. De rechtbank vindt niet dat de verdachte zonder behandeling terug de maatschappij in kan. Daarom krijgt hij naast een celstraf van 3 jaar ook tbs met voorwaarden opgelegd. De verdachte moet zich onder meer laten opnemen in een intramurale instelling en moet na afloop meewerken aan een ambulant of intramuraal nazorgtraject. Daarnaast moet hij de slachtoffers schadevergoedingen betalen van in totaal bijna 7.500 euro.

Uitspraak