3 jaar cel en tbs voor dodelijk verkeersongeval in Nieuwjaarsnacht in Oss

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 3 jaar cel en tbs voor dodelijk verkeersongeval in Nieuwjaarsnacht in Oss
's-Hertogenbosch, 19 juli 2017

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 28-jarige man uit Nijmegen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar en terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging. Ook krijgt hij een rijontzegging van 5 jaar. De verdachte veroorzaakte tijdens de afgelopen jaarwisseling een dodelijk verkeersongeval in Oss.

De verdachte raakte kort na middernacht een overstekende fietsster met zijn auto. In plaats van hulp te bieden, liet hij de jonge vrouw in hulpeloze toestand achter en reed verder. De politie wist de verdachte diezelfde ochtend te traceren en aan te houden. Het slachtoffer overleed als gevolg van de aanrijding. 
Volgens de rechtbank maakte de verdachte zich schuldig aan zeer onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag. Uit de bewijzen blijkt namelijk dat de verdachte onder invloed was van alcohol, met te hoge snelheid en door een rood verkeerslicht reed en onvoldoende aandacht had voor het overige verkeer. Hij nam hiermee onaanvaardbare risico’s. Bovendien is hij veroordeeld voor het doorrijden na het ongeval zonder het slachtoffer te helpen.

​Verkeersovertredingen

De rechtbank veroordeelde de verdachte vandaag ook voor 3 andere verkeersdelicten. Zo reed hij op die Nieuwjaarsnacht met een geschorst rijbewijs. Dit was ook op 25 december jl. het geval. De verdachte bleek destijds eveneens onder invloed van alcohol te zijn. De verdachte is verder in het verleden al veel vaker veroordeeld voor verkeersdelicten.

Ingrijpend en onherstelbaar leed

Door zijn onbegrijpelijke en onverantwoordelijke gedrag bracht de verdachte zeer ingrijpend en onherstelbaar leed toe aan de nabestaanden van de jonge vrouw. Hij betuigde weliswaar spijt aan de nabestaanden, maar dit maakt geenszins de gevolgen van zijn handelen ongedaan.
De rechtbank rekent het de verdachte bijzonder zwaar aan dat hij tweemaal zonder enige aarzeling onder invloed van alcohol achter het stuur kroop en reed met een geschorst rijbewijs. Bovendien lijkt hij niet te onderkennen dat hij met alcohol op niet mag rijden. Hij meent immers nog steeds dat hij op 1 januari in staat was een voertuig te besturen.

5 maanden extra cel

Verder weegt de rechtbank mee dat de verdachte de delicten pleegde tijdens de proeftijd van een eerdere veroordeling. Hij moet daarvoor nu een door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden voorwaardelijk opgelegde celstraf van 5 maanden uitzitten.

Tbs

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er ook rekening mee dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. Volgens de psycholoog en psychiater die hem onderzochten is er namelijk sprake van een antisociale persoonlijkheidsstoornis en psychopathie. Ook lijdt de verdachte aan een  stoornis in alcoholgebruik en in cocaïnegebruik. De rechtbank is met de deskundigen van oordeel dat het voor de veiligheid van anderen noodzakelijk is de verdachte tbs met dwangverpleging op te leggen.

De verdachte heeft aangeboden de door de nabestaanden gevraagde schadevergoeding van 11.308,17 euro te betalen en wordt hier ook toe verplicht.

Uitspraak

Meest gelezen berichten