Laden...

3 jaar cel voor veroorzaken ernstig auto-ongeluk met zoon

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 3 jaar cel voor veroorzaken ernstig auto-ongeluk met zoon
's-Hertogenbosch, 07 februari 2019

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 33-jarige man veroordeeld voor een poging tot doodslag op en mishandeling van zijn zoon. Hij krijgt hiervoor een gevangenisstraf van 3 jaar en een rijontzegging van 4 jaar.

De verdachte sloeg in juni 2017 zijn destijds 10-jarige zoon en dwong zijn zoon bij hem in een auto te stappen. Hij reed vervolgens, zonder dat hij een rijbewijs had, met hoge snelheid over een weg in Wanroij. Daar verloor hij de controle over de auto, raakte een paaltje en daarna een boom. Bij het ongeval raakten zijn zoon en hijzelf ernstig gewond. Het is nog altijd onduidelijk of de jongen fysiek helemaal zal herstellen.

De rechtbank stelt op basis van het bewijs vast dat de verdachte niet zogeheten ‘vol opzet’ had om zichzelf en zijn zoon dood te rijden. Dat hij dat wel zei vlak voordat ze in de auto stapten, ziet de rechtbank als een emotionele gemoedstoestand van grote woede en wanhoop. Hij was onder invloed van alcohol en had ruzie met zijn ex-vrouw. De rechtbank vindt dat er wel sprake is van ‘voorwaardelijk opzet’ op de dood van de zoon. De verdachte stapte namelijk uiterst geëmotioneerd en onder invloed in de auto. De verdachte was hierdoor niet in staat een auto te besturen, maar deed dit desondanks toch met een veel te hoge snelheid en op een relatief smalle weg met aan weerszijden veel bomen. Deze omstandigheden vergrootten de kans dat hij de controle over de auto zou verliezen en een ongeluk zou krijgen waarbij zijn zoon en/of hijzelf zou overlijden. De rechtbank oordeelt dat er daarmee sprake is van een poging tot doodslag.

Weinig berouw

De verdachte bracht het leven en de gezondheid van zijn zoon ernstig in gevaar. Er mag van geluk gesproken worden dat de jongen het ongeval heeft overleefd. De verdachte beschaamde het vertrouwen dat zijn zoon in hem mocht stellen, diep. De jongen was afhankelijk van hem en was weinig weerbaar. Hij had dit als vader moeten beseffen. Hierdoor is de relatie tussen vader en zoon ernstig verstoord geraakt en dat kan de jongen nog jarenlang parten spelen in zijn persoonlijke ontwikkeling.

De verdachte geeft weinig blijk van berouw en evenmin van probleembesef en zelfinzicht. Volgens een psycholoog heeft de man een licht verstandelijke beperking. Daarom rekent de rechtbank hem de feiten in verminderde mate aan. Bij het bepalen van de straf zocht de rechtbank aansluiting bij straffen die voor de zwaarste verkeersmisdrijven met vergelijkbare omstandigheden en fysieke gevolgen, als uitgangspunt worden genomen. Omdat er sprake is van een poging tot doodslag, komt de rechtbank echter tot een hogere straf dan de ruim 2 jaar cel die voor dergelijke ernstige verkeersmisdrijven als uitgangspunt gelden.

Uitspraak