3 jaar celstraf voor straatgeweld in Helmond

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 3 jaar celstraf voor straatgeweld in Helmond
's-Hertogenbosch, 31 augustus 2017

Voor het tegen het hoofd schoppen van een man en het met een vuurwapen slaan tegen het hoofd van een andere man, krijgt een 32-jarige Helmonder 3 jaar celstraf. Ook moet hij 3 eerder opgelegde  voorwaardelijke gevangenisstraffen van in totaal ruim negen maanden uitzitten. Dit besliste de rechtbank Oost-Brabant vandaag.

Het geweld vond plaats in de nacht van 26 september 2016 aan de Mierloseweg in Helmond. Uit camerabeelden, waarop de verdachte door diverse agenten is herkend, blijkt dat de verdachte en zijn mededader meerdere keren met kracht met hun schoen tegen het hoofd van één van de slachtoffers schopten. Dit terwijl deze man in een kwetsbare positie lag: met zijn lichaam op de stoep en zijn hoofd op straat. De verdachte heeft bovendien tezamen met andere mededaders een ander mannelijk slachtoffer meerdere keren tegen zijn lichaam geschopt. Ook werd er een vuurwapen op dat slachtoffer gericht en werd deze met een vuurwapen tegen het hoofd geslagen.

Poging tot doodslag

De rechtbank acht bewezen dat de verdachte zich tegenover één van beide slachtoffers, samen met een onbekende mededader, schuldig heeft gemaakt aan een poging tot doodslag: door tegen het hoofd te schoppen en op het hoofd te trappen heeft hij een aanmerkelijke kans aanvaard dat het slachtoffer daardoor zou komen te overlijden. Omdat er geen overtuigend bewijs is geleverd voor het schoppen tegen het hoofd van het andere slachtoffer, wordt de verdachte van poging tot doodslag ten opzichte van dat slachtoffer vrijgesproken. Hij wordt wel veroordeeld voor openlijke geweldpleging gepleegd tegen dat andere slachtoffer.

De rechtbank overweegt in de strafmotivering dat de verdachte “op laffe wijze, voorzien van vuurwapens”, geweld heeft gepleegd tegen de slachtoffers. Bovendien heeft hij welbewust een levensbedreigend gevaar veroorzaakt voor het slachtoffer dat hij tegen het hoofd schopte. Het is volgens de rechtbank puur geluk, en niet te danken aan de verdachte, dat deze man het heeft overleefd zonder levensbedreigende verwondingen. Beide slachtoffers hebben in hun dagelijks leven nog steeds last van de herinnering aan het geweld. Dat de verdachte geen enkele spijt heeft betuigd van zijn handelen en geen medeleven heeft getoond met de slachtoffers, werkt in zijn nadeel.

Tenuitvoerlegging voorwaardelijke straffen

De verdachte heeft de strafbare feiten gepleegd binnen de proeftijd van soortgelijke delicten waarvoor een voorwaardelijke gevangenisstraf was opgelegd. 3 van deze voorwaardelijke straffen worden nu ten uitvoer gelegd. Het gaat om celstraffen van respectievelijk 5 maanden, 4 maanden en 1 week.

Uitspraak

Meest gelezen berichten