4 jaar cel en tbs voor poging doodslag medepatiënt en bedreiging gevangenisarts

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 4 jaar cel en tbs voor poging doodslag medepatiënt en bedreiging gevangenisarts
's-Hertogenbosch, 14 augustus 2015
De rechtbank Oost-Brabant heeft een 52-jarige man veroordeeld voor poging tot doodslag en bedreiging. Hij krijgt hiervoor een gevangenisstraf van 4 jaar opgelegd en tbs met dwangverpleging.
 

De man stak in augustus 2014 in een psychiatrische instelling in Eindhoven een medepatiënt meerdere keren met een keukenmes in haar keel en wang.

Geen voorbedachte raad

Volgens de rechtbank is niet komen vast te staan dat bij de verdachte, voordat hij de medepatiënt stak, sprake is geweest van een moment van bezinning of beraad. De rechtbank spreekt de verdachte daarom vrij van poging tot moord. De kans dat het slachtoffer zou komen te overlijden door de steken in haar hals, is aanmerkelijk. De verdachte was zich volgens de rechtbank hiervan bewust en heeft die kans aanvaard. Dat betekent dat de rechtbank de man veroordeelt voor poging tot doodslag op de vrouw.

Geen noodweer

Volgens de advocaat van de verdachte handelde de man uit noodweer. De verdachte meende dat de vrouw een mes uit de lade had gehaald en dacht zichzelf te moeten beschermen. De rechtbank gaat echter uit van de verklaring van het slachtoffer dat hij naast haar kwam zitten en haar ineens begon te steken. Op grond van die verklaring oordeelt de rechtbank dat er geen sprake was van een noodweersituatie.

Bedreiging

In november vorig jaar heeft de man een gevangenisarts met de dood bedreigd. Hij schreef een aantal voor haar bedreigende teksten (op de muren) in zijn cel.
 
De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij geprobeerd heeft iemand van het leven te beroven. Dat de vrouw het overleefde is niet te danken aan de verdachte. Ter plaatse gekomen medewerkers troffen de vrouw aan terwijl het bloed uit haar gezicht en hals spoot. Door hun adequaat optreden is de vrouw niet overleden.

De verdachte lijdt kort gezegd onder meer aan een persoonlijkheidsstoornis. Daarom is hij verminderd toerekeningsvatbaar. Daar houdt de rechtbank rekening mee bij het bepalen van de hoogte van de gevangenisstraf. Naast die celstraf is de rechtbank van oordeel dat het voor de veiligheid van anderen noodzakelijk is dat de man terbeschikkingstelling met dwangverpleging krijgt opgelegd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten