4 jaar cel voor bezit en vervoer cocaïne

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 4 jaar cel voor bezit en vervoer cocaïne
's-Hertogenbosch, 20 februari 2017

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 30-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar voor het vervoer en bezit van cocaïne. Zijn vriendin werd vrijgesproken. Daarnaast oordeelt de rechtbank dat de man het geld dat hij heeft witgewassen, een contant bedrag van 167.120 euro aan crimineel geld dat in zijn woning lag, niet terugkrijgt.

De politie hield de verdachte in juni 2016 aan toen hij zonder helm op een scooter reed over het voetgangersgebied in het centrum van Eindhoven. Omdat hij zich niet kon legitimeren en ook het onderzoek aan zijn kleding geen identiteitsbewijs opleverde, liep een agent een stukje met hem mee om op zijn voorstel uit het zicht van het publiek in de tas van verdachte te kijken. De verdachte liet op dat moment zijn tas vallen en probeerde te ontsnappen, maar hij kon na een korte achtervolging worden aangehouden. In de tas trof de politie 22,9 kilo cocaïne aan. Vervolgens werden in zijn woning nog eens 11 kilo cocaïne en contante geldbedragen van in totaal 168.120 euro aangetroffen.
De vriendin van de verdachte verbleef ook in de woning waar de drugs en het geld werden aangetroffen. Er is volgens de rechtbank geen bewijs dat zij wist dat er drugs en geld aanwezig waren of dat haar vriend drugs vervoerde. Zij wordt daarom vrijgesproken van betrokkenheid bij de delicten.

Deels vrijspraak

Volgens de officier van justitie had de verdachte een auto aangeschaft met crimineel geld en was het hele geldbedrag dat werd gevonden illegaal. De rechtbank stelt vast dat er geen bewijzen zijn dat de verdachte de aankoop van de auto niet legaal heeft kunnen doen. Daarnaast gaf de verdachte een plausibele verklaring voor een bedrag van 1.000 euro dat in een keukenkastje werd gevonden. De rechtbank spreekt de man dan ook vrij van witwassen van de auto en de 1.000 euro.

De rechtbank weegt bij het bepalen van de straf mee dat de man een gigantisch bedrag aan ‘drugsgeld’ had verstopt en een grote hoeveel harddrugs in bezit had en vervoerde. De man handelde daarbij uit puur winstbejag.

Uitspraken

Meest gelezen berichten