Laden...

4 jaar cel voor witwassen en drugshandel via Dark Web

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 4 jaar cel voor witwassen en drugshandel via Dark Web
's-Hertogenbosch, 13 december 2019

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 35-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar. Hij hield zich jarenlang bezig met drugshandel vanuit zijn woning. Het geld dat hij daarmee verdiende, waste hij vervolgens wit.

De politie trof in maart jl. grote hoeveelheden soft- en harddrugs aan in de woning van de verdachte. Bovendien werd bewijs gevonden dat hij zich ook schuldig maakte aan het verhandelen van die drugs. De man sloot tussen augustus 2014 en maart 2019 drugsdeals via het Dark Web, verpakte de drugs en verstuurde ze als postpakketten vervolgens de hele wereld over. Hij kreeg betaald in bitcoins. Een deel van de bitcoins zette hij om in giraal geld en sluisde hij door naar zijn bankrekening en naar een rekening van een zogeheten katvanger. Hij nam een deel van de gestorte bedragen op en gaf dat uit aan onder meer vaste lasten en boodschappen.
De officier van justitie klaagde de man ook aan voor het vervalsen/het bezitten van 646 briefjes van 100 euro die in zijn woning werden aangetroffen. Maar volgens de rechtbank is er geen bewijs dat de verdachte wist dat het om valse biljetten ging.

Volgens de rechtbank is een celstraf van 4 jaar op zijn plaats. Bij het bepalen van die straf houdt de rechtbank er rekening mee dat drugs schade toebrengen aan de gezondheid van gebruikers. Bovendien gaan drugsgebruikers vaak over tot diefstal of ander crimineel gedrag om hun gebruik te kunnen betalen. Dit leidt tot schade en overlast. Ook gaan de productie van en de handel in drugs regelmatig gepaard met verschillende vormen van zware criminaliteit.
Verder weegt mee dat witwassen kan leiden tot ontwrichting van het economische en financiële verkeer. Door illegaal geld met legale geldstromen te vermengen, wordt de integriteit van het financieel en economisch bestel ernstige schade toegebracht. Tot slot houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte eerder is veroordeeld voor een drugsdelict, maar dat dit hem er kennelijk niet van heeft weerhouden opnieuw de fout in te gaan.

Uitspraak