4 jaar celstraf in 'cold case’ Bossche verkrachtingszaak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 4 jaar celstraf in 'cold case’ Bossche verkrachtingszaak
's-Hertogenbosch, 14 juni 2017

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 41-jarige man uit Schijndel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar. De man kwam vorig jaar door een DNA-match na ruim 20 jaar in beeld als verdachte van een verkrachting van een vrouw in ’s-Hertogenbosch.

Een 32-jarige vrouw werd op 2 maart 1995, toen zij om half 1 ’s nachts uit de binnenstad kwam, van haar fiets gerukt op de Paardkerkhofweg in ’s-Hertogenbosch. De verdachte sloeg de vrouw hard met zijn vuist in haar gezicht waardoor ze viel. De man bedreigde en verkrachtte haar. Diezelfde nacht blijkt uit lichamelijk GGD-onderzoek dat er sprake is van een zedendelict. De verdachte beweert dat hij wel seks met het slachtoffer heeft gehad, maar dat dit vrijwillig gebeurde. De rechtbank vindt dit niet aannemelijk. Dat scenario is strijdig met het aangetoonde letsel dat het slachtoffer opliep en met het gegeven dat zij direct aangifte heeft gedaan.

Destijds kon de verkrachtingszaak niet worden opgelost. In 2016 werd via een DNA-match in de NFI-databank de verdachte uit Schijndel gekoppeld aan het misdrijf uit 1995.

Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat de verdachte op zeer grove en gewelddadige wijze inbreuk maakte op de lichamelijke integriteit van het slachtoffer. De verkrachting beïnvloedt na 20 jaar nog dagelijks haar leven. De verdachte heeft geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn daad getoond. Ook is hij vaker voor zedendelicten veroordeeld. Dat er veel tijd is verstreken tussen het misdrijf en zijn berechting, is volgens de rechtbank geen reden tot strafverlaging.


Uitspraak

Meest gelezen berichten