5 jaar cel voor bezit 200 kilo amfetamine en 6,5 kilo softdrugs

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 5 jaar cel voor bezit 200 kilo amfetamine en 6,5 kilo softdrugs
's-Hertogenbosch, 13 april 2016

De rechtbank Oost-Brabant heeft zojuist een 34-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar. De man was in het bezit van ruim 200 kilo amfetamine, 5 kilo wiet en 1,5 kilo hasjiesj. Zijn 31-jarige vrouw werd vrijgesproken van de verdenking dat zij betrokken was bij de softdrugs. In hetzelfde onderzoek krijgt een 44-jarige man uit Veldhoven een taakstraf van 120 uur voor het bezit van wiet en goederen voor de hennepteelt.

De politie deed vorig jaar september een inval in de woning en garage van de 34-jarige man. In een toiletruimte in de garage troffen zij een zak met 3,7 kilo amfetamine aan. Ook stond in de garage een auto met in de kofferbak zo’n 200 kilo amfetamine in zakken. In de auto van de vrouw trof de politie 5 kilo wiet aan en in de woning lagen nog eens 15 plakken hasjiesj van in totaal 1,5 kilo. De 34-jarige man bekende dat de hennep en hasjiesj van hem waren. Van de amfetamine zei hij niets te weten, maar tegelijkertijd kon hij ook geen aannemelijke verklaring voor de aanwezigheid hiervan geven. De rechtbank oordeelt dat er voldoende bewijs is dat de man wist dat deze harddrugs in zijn woning en de auto aanwezig waren en veroordeelt hem dan ook voor het bezit van deze amfetamine.

De auto waarin de amfetamine werd aangetroffen, was van de 44-jarige verdachte. Deze man had zijn auto enkele dagen voor de inval bij de 34-jarige man achtergelaten. De Veldhovenaar verklaarde dat er op dat moment geen drugs in de auto lagen. De rechtbank oordeelt dat er onvoldoende bewijs is dat de 44-jarige man te linken is aan de amfetamine en spreekt hem daarvan vrij. Bij een zoeking in zijn woning trof de politie 150 gram wiet, 132 assimilatielampen en andere goederen aan waarvan hij wist dat ze bestemd waren voor de hennepteelt. Hiervoor is hij vandaag veroordeeld.
De rechtbank spreekt de vrouw vrij van betrokkenheid bij het bezit van de hennep en hasjiesj die in haar auto en woning lagen. Haar verklaring dat zij van niets wist, wordt ondersteund door haar partner. Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs dat zij hier wel van wist.

Bij het bepalen van de straf rekent de rechtbank het de mannen aan dat zij drugs in bezit hadden. Het is algemeen bekend dat drugs schade toebrengen aan de gezondheid van gebruikers. Bovendien bekostigen deze gebruikers hun drugs vaak door diefstal of ander crimineel gedrag, waardoor schade en overlast wordt toegebracht aan anderen. Ook het maken van en de handel in drugs gaat gepaard met strafbare feiten, die schade aan milieu, gezondheid en veiligheid van anderen kunnen veroorzaken. Het gaat in het geval van de 34-jarige man om een hele grote partij amfetamine met een straatwaarde van ver boven een miljoen euro. Alleen dat rechtvaardigt al een hoge straf. Daarnaast moet hij ook nog een maand gevangenisstraf uitzitten van een eerder voorwaardelijk opgelegde straf.

Uitspraken

Meest gelezen berichten