5 jaar cel voor poging doodslag in Elshout

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 5 jaar cel voor poging doodslag in Elshout
's-Hertogenbosch, 12 juli 2017

Een 24-jarige man die eind vorig jaar in Elshout een vrouw van haar fiets duwde en probeerde te wurgen, krijgt een gevangenisstraf van 5 jaar. Dit oordeelt de rechtbank Oost-Brabant vandaag.

Het slachtoffer werd op 26 december in Elshout met kracht van haar fiets geduwd door de verdachte. De vrouw viel en de man ging direct bovenop haar zitten en heeft haar ongeveer 1 minuut lang bij de keel gegrepen, zowel met 1 als met 2 handen. De vrouw verdedigde zich door de man te krabben. Uit camerabeelden blijkt dat de verdachte daarna is weggerend, naar de rechtbank aanneemt vanwege een passerende auto. Het slachtoffer verklaart dat ze in doodsangst heeft gezeten: ‘Ik voelde toen dat hij echt mijn keel dichtkneep. Ik voelde me echt stikken’. Na afloop constateerde de politie rode vlekken en ontvellingen op het gezicht, de hals en de handen van de vrouw. De rechtbank acht bewezen dat verdachte ‘willens en wetens’ de keel van het slachtoffer heeft dichtgeknepen en kwalificeert dat als een poging tot doodslag. Omdat voorbedachte rade niet is aangetoond, is er geen sprake van poging tot moord.
De man wordt vrijgesproken van de bedreiging van een andere vrouw, eerder die avond. De rechtbank vindt wel bewezen dat hij achter haar fiets is aangerend, maar oordeelt dat dit niet een bedreiging is, zoals dat ten laste was gelegd.

Geen inzicht

Er is sprake van een zeer grove inbreuk op de lichamelijke integriteit van de vrouw, die zeer angstig is geweest en nog altijd psychisch beschadigd is. De rechtbank betreurt het dat de man achteraf op geen enkele wijze inzicht heeft gegeven in zijn beweegredenen. Des te meer nu uit het psychologisch rapport blijkt dat verdachte tijdens het delict volledig toerekeningsvatbaar was. De rechtbank veroordeelt de verdachte tot een celstraf van 5 jaar, een hogere straf dan de eis van de officier van justitie, die 40 maanden celstraf eiste. Naast de celstraf moet de man ook een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer van in totaal bijna 2.500 euro.

Uitspraak

Meest gelezen berichten