Laden...

5 jaar cel voor poging doodslag in woning Heeze

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 5 jaar cel voor poging doodslag in woning Heeze
's-Hertogenbosch, 05 oktober 2018

De rechtbank Oost-Brabant heeft 2 mannen uit Heeze (24 en 31 jaar) veroordeeld tot gevangenisstraffen van 5 jaar. De verdachten sloegen en schopten een andere man bijna dood.

De verdachten waren afgelopen februari op bezoek bij een vriend in Heeze. Daar was ook nog een andere man aanwezig. Op enig moment ontstond er ruzie, omdat die man de woning niet zou willen verlaten. Beide verdachten sloegen de man vervolgens meerdere keren met hun vuisten in het gezicht en schopten onder meer met geschoeide voeten tegen zijn hoofd. Het slachtoffer liep schedelbreuken en vele breuken in zijn gezicht op. Volgens een deskundige was het letsel levensbedreigend.
Bij de politie beriepen de verdachten zich op hun zwijgrecht. Tijdens de behandeling van hun zaak in de rechtbank, ontkenden de verdachten de man te hebben mishandeld en wezen ze de bewoner van de woning aan als de dader. Op basis van de verklaring van de bewoner, die beide verdachten als de geweldplegers aanwijst, en die de rechtbank betrouwbaar vindt, acht de rechtbank dit scenario echter onaannemelijk geworden.

De rechtbank weegt bij het bepalen van de straffen mee dat de verdachten op laffe en grove wijze de lichamelijke integriteit van het slachtoffer hebben aangetast. Ze veroorzaakten welbewust een levensbedreigende situatie voor het slachtoffer. Dat hij de mishandeling heeft overleefd is op geen enkele manier aan de verdachten te danken. Verder schokt een dergelijk delict de rechtsorde en vergroot het gevoelens van onveiligheid. Bovendien namen de verdachten geen verantwoordelijkheid voor hun daad, maar probeerden ze juist de schuld op een ander af te schuiven.
Vanwege de ernst van het delict vindt de rechtbank een celstraf van 5 jaar passend. De verdachten moeten het slachtoffer bovendien een schadevergoeding betalen van in totaal ruim 10.000 euro. Daarnaast moet de 31-jarige verdachte eerder voorwaardelijk opgelegde celstraffen van 1 en 2 weken nu alsnog uitzitten.

Uitspraken