5 maanden celstraf voor oplichter die 20.000 euro afhandig maakte

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 5 maanden celstraf voor oplichter die 20.000 euro afhandig maakte
's-Hertogenbosch, 29 september 2017

Een man die bezoekers van een Veldhovens café met een sterk verhaal in totaal ruim 20.000 euro afhandig maakte, is veroordeeld tot 5 maanden celstraf wegens oplichting. Dit besliste de rechtbank Oost-Brabant vandaag.

De 72-jarige man zonder vaste woon- en verblijfplaats vertelde in de periode juni 2013 tot januari 2015 aan 8 slachtoffers in grote lijnen steeds hetzelfde verhaal. Hij deed zich voor als zakenman die een drukkerij in België voor miljoenen euro’s verkocht zou hebben. Alleen moest het geld nog naar Nederland worden vervoerd en daar opgeslagen en dat kostte volgens de man geld. Bijvoorbeeld voor een transportbedrijf en kluishuur. De verdachte leende dit geld van zijn slachtoffers, met de belofte later een beduidend groter bedrag terug te zullen betalen. In plaats van terug te betalen leende hij met nieuwe leugens nog meer geld van de slachtoffers. Op deze wijze maakte de verdachte zijn slachtoffers bedragen afhandig variërend van 200 tot 9.640 euro. De meeste slachtoffers waren vaste klanten van een Veldhovens café waar de man kwam. De man heeft het geleende geld nooit terugbetaald.

Oplichting of niet?

De officier van justitie vindt dat alleen sprake is van oplichting bij het eerste bedrag dat de verdachte leende bij de diverse slachtoffers. Na het niet terugbetalen van deze eerste lening hadden zij volgens de officier moeten doorzien dat de man zijn afspraken niet nakwam. De rechtbank is van oordeel dat ook het lenen van de latere geldbedragen gekwalificeerd kan worden als oplichting. Dit omdat de oplichter steeds kwam met aanvullende leugens. Daarom maakte hij ook in deze gevallen volgens de rechtbank gebruik van “een samenweefsel van verdichtsels” en krijgt hij een zwaardere straf dan de officier van justitie eiste.

De rechtbank weegt bij de hoogte van de straf mee dat de verdachte door leugens een groot aantal slachtoffers geld afhandig heeft gemaakt en hun vertrouwen heeft misbruikt. Dit heeft grote onrust veroorzaakt in het betreffende café. De verdachte is zonder een cent terug te betalen met de noorderzon vertrokken. De rechtbank achtte in eerste instantie een celstraf van 6 maanden passend. Maar omdat de vervolging van verdachte te lang heeft geduurd en er daarom sprake is van overschrijding van de redelijke termijn, wordt de celstraf verminderd met 1 maand. Daarnaast moet de man aan de slachtoffers die zich hebben gemeld in totaal ruim 2.000 euro schadevergoeding betalen.

Uitspraak

Meest gelezen berichten