54 maanden celstraf voor productie van MDMA en bezit van vuurwapens

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 54 maanden celstraf voor productie van MDMA en bezit van vuurwapens
's-Hertogenbosch, 12 maart 2019

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 46-jarige man uit Helmond veroordeeld tot een gevangenisstraf van 54 maanden voor onder meer de productie van harddrugs en het bezit van vuurwapens. Een 22-jarige man uit Son en Breugel en een 27-jarige man uit Sprang-Capelle krijgen voor hun aandeel, het medeplegen van voorbereidingshandelingen, ieder 12 maanden gevangenisstraf opgelegd.

In juli 2017 werd in Eindhoven een drugslab aangetroffen in een woning waar op dat moment de 22-jarige en 27-jarige mannen aanwezig waren. Op de bovenverdieping van de woning en in diepvriezers in de schuur bij de woning werden grote hoeveelheden MDMA-kristallen en -pillen, grondstoffen en hardware gevonden. Op basis van getuigenverklaringen kwam de Helmonder in beeld. Deze man was voormalig huurder van de woning en hij was in de buurt van de woning gezien terwijl hij jerrycans en vuilniszakken droeg waaruit een aceton lucht kwam. In een opslagbox die hij huurde zijn later diverse vuurwapens en munitie aangetroffen.

Bij het bepalen van de straffen weegt de rechtbank onder meer mee dat de mannen zich schuldig maakten aan het op grote schaal produceren van harddrugs en/of de voorbereiding daarvan, middenin een woonwijk. Er waren bovendien allerlei gevaarlijke grondstoffen en zeer aanzienlijke hoeveelheden synthetische drugs aanwezig. De productie van en handel in synthetische drugs moet volgens de rechtbank krachtig worden bestreden vanwege de schadelijkheid van deze drugs voor de volksgezondheid. Daarnaast is er ook direct gevaar voor schade aan het milieu, veroorzaakt door illegale dumpingen van chemische afvalstoffen in natuurgebieden. Ook wijst de rechtbank op ontploffingsgevaar dat kan optreden bij het (ondeskundig) opslaan en bewerken van diverse chemicaliën in een illegaal drugslaboratorium, terwijl ook het vervoer van benodigde hulpmiddelen en chemicaliën levensgevaarlijk kan zijn.

Uitspraak

Meest gelezen berichten