Laden...

6 jaar cel voor drugsbezit en -smokkel in graafmachine Berlicum

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 6 jaar cel voor drugsbezit en -smokkel in graafmachine Berlicum
's-Hertogenbosch, 13 november 2019

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 47-jarige man uit Oosterhout veroordeeld voor het bezit en de smokkel van ruim 500 kilo harddrugs. Hij krijgt een gevangenisstraf van 6 jaar.

De verdachte kocht samen met een ander een graafmachine en bracht die over naar een loods in Berlicum die hij met die man huurde. In die loods verrichtte de verdachte in januari jl. las- en slijpwerkzaamheden aan het contragewicht van de graafmachine. De man met wie hij de loods huurde, trof later in dat contractgewicht een grote hoeveelheid drugs aan. Hij lichtte daarop de politie in.

De verdachte wist naar eigen zeggen niets af van de aangetroffen 534 kilo amfetamine en verklaarde dat hij erin geluisd is door de man. De rechtbank verwerpt dit verweer, want het ligt niet voor de hand dat iemand die mede verantwoordelijk is voor het verbergen van amfetamine, met een waarde van ruim 26 miljoen euro, zelf naar de politie stapt om dit te melden.
De rechtbank oordeelt dat er niet alleen sprake is van drugsbezit, maar ook van drugssmokkel. De amfetamine was weliswaar het land nog niet uit, maar de handelingen van de verdachte wijzen erop dat dit zou gaan gebeuren. De bedoeling was dat de drugs via België naar Saoedi Arabië zouden gaan. De rechtbank oordeelt dat de verdachte een aanzienlijke rol had in de planning en organisatie van de drugssmokkel. De verdachte kocht samen met een ander de graafmachine en huurde de loods, verborg de amfetamine en organiseerde vervoer naar het buitenland. De rechtbank sluit niet uit dat hierbij meer personen betrokken waren.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de amfetamine slechts door oplettendheid van een ander niet het land is uitgegaan. Ook bekommerde de verdachte zich kennelijk niet om de gezondheidsrisico’s van drugsgebruikers. Hij maakte deel uit van en leverde een bijdrage aan de instandhouding van het (internationale) netwerk van handel in harddrugs. In strafverzwarende zin weegt in dit geval mee dat het gaat om een uitzonderlijk grote partij drugs en dat de verdachte geen openheid van zaken wil geven. Al met al vindt de rechtbank een celstraf van 6 jaar op zijn plaats.

Uitspraak