6 jaar cel voor woningovervallen in Boxmeer en Oss

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 6 jaar cel voor woningovervallen in Boxmeer en Oss
's-Hertogenbosch, 07 november 2016

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 28-jarige man uit Nijmegen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar voor afpersingen en pogingen daartoe.

De Nijmegenaar perste in december 2015 een man in zijn woning in Boxmeer af door meerdere keren een vuurwapen te tonen. Diezelfde maand heeft hij, samen met een andere verdachte, een jonge man en een bezoeker in Oss in zijn appartement onder bedreiging gedwongen geld af te geven. In de dagen erna probeerde hij de jonge man telefonisch af te persen. Ook heeft hij een persoon in Boxmeer geprobeerd af te persen door met een vuurwapen te dreigen.

De rechtbank weegt bij het bepalen van de straf mee dat de verdachte naar de woningen ging en daar de bewoners onder druk zette door met een vuurwapen te dreigen. Hij heeft daarbij alleen gedacht aan zijn eigen financiële belang. De rechtbank rekent het de verdachte aan dat hij met zijn handelen een beangstigende situatie en ogenblikken van grote onveiligheid voor de slachtoffers veroorzaakte. De eigen woning is bovendien bij uitstek de plaats waar mensen zich veilig moeten kunnen voelen. De rechtbank houdt er bij het bepalen van de straf ook rekening mee dat de man al diverse keren is veroordeeld voor gewelds- en vermogensdelicten.

De officier van justitie eiste 4 jaar gevangenisstraf en de maatregel tbs met dwangverpleging. De rechtbank is echter van oordeel dat er onvoldoende aanwijzingen zijn dat de verdachte een ziekelijke stoornis of een gebrekkige ontwikkeling had toen hij de feiten pleegde. Alles afwegende vindt de rechtbank een gevangenisstraf van 6 jaar passend. De rechtbank oordeelt dat de man daarnaast een eerder opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf van 8 maanden alsnog moet uitzitten, omdat hij deze feiten pleegde tijdens zijn proeftijd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten