Laden...

65 uur taakstraf voor bedreiging en wapenbezit in Eindhoven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 65 uur taakstraf voor bedreiging en wapenbezit in Eindhoven
's-Hertogenbosch, 06 oktober 2017

Een 33-jarige man uit Asten is veroordeeld tot 65 uur taakstraf voor bedreiging en wapenbezit in Eindhoven. Dit besliste de rechtbank Oost-Brabant vandaag.

De man stapte in juni van dit jaar met een mes in de hand uit zijn auto en sloeg dreigende taal uit naar enkele mensen die op straat stonden. In zijn andere hand hield hij een touw met daaraan een met tape omwikkeld voorwerp bevestigd. Uit zijn auto klonk Islamitische muziek waarbij het woord “Allah” te horen was. Vlak na zijn dreigementen heeft de man het mes en het voorwerp weggegooid en is weggelopen. In zijn auto trof de politie later een stroomstootwapen aan. De man verklaarde dat hij daar was om zijn voormalige drugsdealer op te zoeken. Hij had het touw bij zich voor zijn eigen veiligheid.

Geen terroristisch oogmerk

De rechtbank acht bewezen dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan wapenbezit en bedreiging met zware mishandeling. Niet bewezen acht de rechtbank bedreiging met terroristisch oogmerk. Zo is in de getuigenverklaringen onvoldoende bewijs gevonden dat de verdachte op straat kreten riep als “Iedereen moet gaan slapen” en “Allah”. Dit werd hem wel ten laste gelegd. Daarnaast heeft slechts 1 getuige verklaard dat het voorwerp dat de man vasthield, op een bom leek. Wel bewezen vindt de rechtbank de bedreiging met het mes en een met tape omwikkeld voorwerp. Maar dat is onvoldoende om aan te nemen dat de verdachte “de bevolking ernstige vrees wilde aanjagen”, zoals het geval is bij bedreiging met terroristisch oogmerk. Daarvan wordt hij vrijgesproken.

Door mensen op straat met een mes te bedreigen heeft de man zijn slachtoffers vrees aangejaagd en veroorzaakte hij onrust in de betreffende wijk in Eindhoven. Zijn daad kan bovendien leiden tot grotere gevoelens van angst en onveiligheid onder burgers. Ook het ongecontroleerde bezit van een stroomstootwapen leidt tot maatschappelijke gevoelens van onveiligheid.

Uitspraak