7 jaar cel voor reeks woninginbraken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 7 jaar cel voor reeks woninginbraken
's-Hertogenbosch, 31 januari 2018

Een 26-jarige man uit Tilburg is vandaag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar voor het plegen van 16 woninginbraken en 4 pogingen daartoe. Dat bepaalde de rechtbank Oost-Brabant vandaag.

De verdachte haalde van februari 2015 tot september 2016 uit diverse woningen waardevolle spullen weg. Hij sloeg onder meer toe in Veldhoven, Oirschot en Sint-Michielsgestel. Volgens de officier van justitie pleegde de verdachte nog eens 9 andere woninginbraken en deed hij 1 poging daartoe. De rechtbank oordeelt dat hiervoor onvoldoende bewijs is en spreekt de verdachte daarom vrij van die andere vermeende delicten.

Grote ravage

De verdachte heeft met de woninginbraken en pogingen daartoe veel leed en schade berokkend aan de slachtoffers. Hij doorzocht in veel gevallen de woningen grondig, richtte een grote ravage aan en in enkele gevallen besmeurde hij de woning met zand of chloor. Bovendien haalde hij veel waardevolle sieraden en goederen weg. De verdachte maakte hiermee zeer grote inbreuken op de persoonlijke levenssfeer, het woongenot en de eigendomsrechten van de bewoners. Hij liet zich hierbij kennelijk alleen leiden door financieel gewin.
De verdachte is niet eerder veroordeeld voor misdrijven zoals diefstal. De rechtbank vindt echter dat voor de op te leggen straf de verdachte gelijk moet worden gesteld met een verdachte die al wel eerder voor dat soort feiten is veroordeeld. Dit vanwege het grote aantal bewezenverklaarde feiten, de lange periode waarin deze feiten zijn gepleegd en de aanmerkelijke waarde die de gestolen goederen vaak hadden.
De opgelegde celstraf van 7 jaar is een jaar lager dan de maximale straf die de officier van justitie eiste, omdat de rechtbank 10 delicten minder bewezen verklaart. Omgerekend per bewezenverklaard feit legt de rechtbank echter een zwaardere straf op dan door de officier van justitie geëist.

De verwijzing naar de uitspraak volgt zo spoedig mogelijk.

Uitspraak

Meest gelezen berichten