Laden...

7 mannen en een vrouw veroordeeld voor betrokkenheid bij hennepteelt

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 7 mannen en een vrouw veroordeeld voor betrokkenheid bij hennepteelt
's-Hertogenbosch, 15 november 2016

De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag 8 personen veroordeeld voor hun aandeel in onder meer hennepteelt, diefstal van elektriciteit en witwassen in Schijndel en Nistelrode. De straffen variëren van 12 maanden gevangenisstraf tot een voorwaardelijke geldboete van 2.500 euro.

Hennepkwekerijen

De politie trof in 2012 hennepkwekerijen aan in panden in Schijndel en Nistelrode. Een 49-jarige man uit Veghel teelde daar van september 2012 tot en met februari 2013 hennep en stal daarvoor de benodigde elektriciteit. Van het geld dat hij met deze hennepkwekerijen verdiende kocht hij onder meer dure auto’s. Een 47-jarige Eindhovenaar is veroordeeld voor witwassen. Een 49-jarige verdachte uit Geldrop teelde in zijn woning hennep en maakte zich hierbij schuldig aan diefstal van elektriciteit. 4 andere verdachten stelden panden beschikbaar waarin de hennepkwekerijen waren ondergebracht.

De man uit Veghel werd vandaag bovendien veroordeeld voor het vervalsen van een inkomensverklaring en aanvraagformulier voor het krijgen van een hypotheek. Een man uit Schijndel is veroordeeld voor medeplichtigheid aan hennepteelt en had verboden vuurwapens en een zeer grote hoeveelheid munitie in bezit.

Bij het bepalen van de straffen heeft de rechtbank meegewogen dat hennepteelt gevaar kan opleveren voor de gezondheid van de gebruikers ervan. Het telen ervan gaat bovendien gepaard met andere zware vormen van criminaliteit. Het wegnemen van elektriciteit zadelt energiemaatschappijen op met aanzienlijke schades, onnodige kosten en overlast.
In het voordeel van de verdachten weegt mee dat het onwenselijk lang heeft geduurd voordat het Openbaar Ministerie de zaken aan de rechtbank voorlegde.

Straffen

De 49-jarige man uit Veghel krijgt een gevangenisstraf opgelegd van 12 maanden. De 47-jarige man uit Eindhoven krijgt een celstraf van 6 maanden en de Schijndelnaar (44 jaar) een maximale taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 9 maanden. De rechtbank heeft 5 andere verdachten veroordeeld voor hun aandeel. Zo krijgt een 49-jarige man uit Geldrop een voorwaardelijke taakstraf van 120 uur voor hennepteelt en diefstal van stroom. Een vrouw van 46 jaar uit Heerlen krijgt een voorwaardelijke taakstraf van 60 uur wegens het beschikbaar stellen van een ruimte voor hennepteelt. Drie mannen uit Schijndel, Eindhoven en Nistelrode (respectievelijk 44, 52 en 66 jaar) die eveneens ruimtes beschikbaar stelden voor de hennepteelt, zijn veroordeeld tot voorwaardelijke geldboetes van 2.500 tot 3.500 euro. Een 40-jarige man uit Eindhoven is vrijgesproken van betrokkenheid bij de feiten.

Uitspraken