Laden...

8 jaar cel voor poging moord op taxichauffeur op Eindhoven Airport

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 8 jaar cel voor poging moord op taxichauffeur op Eindhoven Airport
's-Hertogenbosch, 18 oktober 2021

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 21-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar. Hij stak in februari jl. met een mes in op het achterhoofd en in de richting van de nek van een taxichauffeur.

De verdachte nam de bewuste dag een taxi van Tilburg naar het vliegveld in Eindhoven. Aan het eind van de rit viel de verdachte – die achterin zat – plots de chauffeur aan. Hij stak 8 keer met een mes in het achterhoofd en in de richting van de nek van de man. Het slachtoffer liep daarbij flinke verwondingen op.

Volgens de rechtbank had de verdachte opzet op de dood van de chauffeur én was er sprake van voorbedachte raad en daarmee van een poging tot moord. De verdachte stuurde de taxichauffeur vlak voor het middaguur een bericht via WhatsApp met het verzoek hem op te halen. Zo’n 2 uur later zocht hij op zijn mobiele telefoon naar ‘in de nek steken met mes’ en ‘messlag in de nek’. Weer een half uur later stapte de verdachte in de taxi voor het begin van de rit naar Eindhoven. Nadat de taxi daar was gearriveerd, stelde de verdachte een vraag over een looproute. Op beeld van een dashcamera is te zien dat de verdachte vervolgens een mes uit zijn mouw tevoorschijn haalde, dat ongeveer 10 seconden op zijn schoot liet liggen en daarna op het slachtoffer begon in te steken. Hieruit blijkt dat sprake is van planmatig en bewust handelen. Uit de beelden blijkt dat de verdachte de gehele rit rustig en ontspannen was. Het is dan ook niet aannemelijk dat hij in een ogenblikkelijke gemoedsopwelling handelde. Ook andere door de verdediging aangedragen scenario’s wijst de rechtbank van de hand.

​Trauma en langdurig letsel

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de chauffeur de gewelddadige aanval vooral overleefde door zijn eigen snelle reactie. Hij vluchtte snel de taxi uit en bracht zichzelf in veiligheid. De aanval heeft tot op heden grote gevolgen voor het slachtoffer. Er is sprake van langdurig letsel aan zijn hand. Daarnaast is hij getraumatiseerd en durft hij zijn beroep als taxichauffeur niet meer te beoefenen. Door dit incident versterken de gevoelens van angst en onveiligheid van taxichauffeurs, die maar weer eens worden geconfronteerd met hun kwetsbare positie als zij een passagier op de achterbank hebben met kwade bedoelingen. De rechtbank rekent de verdachte dit zwaar aan. Gelet op dit alles legt de rechtbank een hogere celstraf op dan de officier van justitie eiste. Ook moet de verdachte een schadevergoeding van ruim 28.000 euro betalen aan het slachtoffer.

Uitspraak