8 jaar cel voor schietpartij in Helmond

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 8 jaar cel voor schietpartij in Helmond
's-Hertogenbosch, 08 juli 2015

Een 31-jarige man uit Helmond is zojuist veroordeeld voor een viervoudige poging tot doodslag. De rechtbank Oost-Brabant legt de man een gevangenisstraf op van 8 jaar.

De verdachte verliet 3 november 2014 de woning van zijn vriendin in Helmond, omdat de politie aan de deur stond. Hij nam zijn vuurwapen mee uit vrees dat de agent het wapen zou vinden, zo verklaarde hij. De man liep een rondje door de wijk en was weer bijna terug bij de woning, toen zijn vriendin belde dat haar ex-vriend en drie anderen bij haar woning waren. Die ex-vriend had een dag eerder via WhatsApp met de man afgesproken om elkaar die dag in Helmond te ontmoeten. Toen de man de auto met daarin de vier personen zag, pakte hij zijn vuurwapen en schoot daarmee zes keer. Ten minste drie kogels raakten de auto, waarvan twee kogels bleven steken in het linker achterportier. De inzittenden konden de auto ontvluchten en raakten niet gewond.
 
De rechtbank houdt bij het bepalen van de straf rekening met het zeer gewelddadige karakter van het incident. De man schrikt er niet voor terug zwaar geweld tegen anderen te gebruiken. Bovendien vond het schietincident op klaarlichte dag plaats in een woonwijk, vlakbij een speeltuin. Een van de kogels werd gevonden in de voordeur van een woning. De baan van die kogel liep over de speeltoestellen in de speeltuin. De man heeft volgens de rechtbank geen inzicht in of spijt van zijn handelen getoond. Ook weegt mee dat hij eerder is veroordeeld voor een poging tot moord en voorwaardelijk in vrijheid was gesteld. Daarom moet de man nog 2 jaar van zijn eerdere veroordeling uitzitten. Dit komt bovenop de celstraf die de rechtbank nu oplegt.
De man moet drie slachtoffers een schadevergoeding betalen van in totaal 7.393,44 euro. Aan de ex-vriend hoeft hij geen schadevergoeding te betalen, omdat de rechtbank vindt dat deze man zelf naar Helmond is gekomen om de confrontatie aan te gaan.

Uitspraken

Meest gelezen berichten