Laden...

9 jaar cel voor ernstig seksueel misbruik van gehandicapte zus

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 9 jaar cel voor ernstig seksueel misbruik van gehandicapte zus
's-Hertogenbosch, 17 januari 2024

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 64-jarige man uit Oss veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar. Hij misbruikte zijn geestelijk gehandicapte zus én liet haar door andere mannen seksueel misbruiken. Na zijn celstraf kan de man ook nog onder toezicht worden gesteld en behandeld. Een 56-jarige man uit Veghel krijgt 3 jaar cel voor zijn aandeel en een 81-jarige man uit Drempt krijgt 12 maanden cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Het misbruik kwam in juli 2022 aan het licht toen de man uit Oss zijn 71-jarige zus terugbracht naar haar woonvoorziening. Een verzorger trof op dat moment bloed aan in haar incontinentieluier. Na onderzoek door medici bleek de vrouw seksueel te zijn misbruikt. De politie hield vervolgens de broer aan en na forensisch en digitaal onderzoek werden ook mannen uit Uden, Tilburg en Drempt aangehouden.

De verdachte uit Oss zocht online contact met mannen en voerde seksuele gesprekken. Hij gebruikte zijn zus als 'lokkertje' om seks met de mannen te hebben. Hij deed het voorkomen alsof zij neef en nicht waren en legde uit dat zij geestelijk gehandicapt was en niet kan praten. In mei en in juli 2022 haalde de verdachte zijn zus op bij haar woonvoorziening en ging samen met haar naar de 56-jarige verdachte uit Veghel. Ze spraken met elkaar af in zijn toenmalige woning in Uden.  Daar hadden de mannen seks met elkaar en met de vrouw. Bij een tweede ontmoeting ging het ook om het binnendringen van het geslachtsdeel van de vrouw. 

Wel afgesproken, maar geen daad

In april 2022 sprak de Ossenaar af met een 70-jarige verdachte uit Tilburg. Hij ging met zijn zus naar de woning van die man en had de intentie om een trio te hebben. De man schrok echter van hoe gehandicapt de vrouw was en besloot dat er niks seksueels zou gaan gebeuren. Hij liet hen fatsoenshalve wel binnen en dronk koffie met ze, waarna hij ze verzocht weg te gaan. De man nam daarna nooit meer contact op. De rechtbank vindt deze handelingen van de verdachten wel een strafbare poging, maar ontslaat de Tilburger van alle rechtsvervolging omdat hij uiteindelijk niet overging tot de daad.

In mei 2022 nodigde de Osse verdachte een 81-jarige man uit Drempt uit om naar zijn woning te komen. Zijn zus was daar ook. De mannen hadden vervolgens seks met elkaar en voerden allerlei seksuele handelingen uit bij de vrouw. Daarnaast had deze verdachte kinderporno in zijn bezit.
De Ossenaar wordt ook veroordeeld voor het uitlokken van twee andere mannen om seks met hem en zijn zus te hebben. Hierbij kwam het uiteindelijk niet tot een afspraak.

Makkelijke prooi

De verdachte uit Oss werd na het overlijden van zijn ouders familievertegenwoordiger voor zijn zus die bijna haar hele leven in zorginstellingen verbleef. Hij zag haar slechts zeer sporadisch. Op enig moment in 2020 hervatte hij het contact en niet lang daarna betrok hij zijn zus – in eerste instantie online, maar later ook fysiek – in zijn seksuele fantasieën met andere mannen. Hij zag zijn zus alleen als middel om toegang te krijgen tot seks met de mannen. Vrijwel dagelijks ging hij online op zoek naar contacten en voerde hij seksuele gesprekken, vaak ook over zijn zus. Zij was voor de verdachte kennelijk een makkelijke prooi omdat ze niet kan praten en zich niet kan verweren.

Respectloos

Niet alle online gesprekken leidden daadwerkelijk tot fysieke afspraken, maar de toon van deze gesprekken geeft wel een beeld van de respectloze manier waarop de verdachte met zijn zus omging. Het baart de rechtbank bovendien zorgen dat hij weinig tot geen inzicht toont in het moreel verwerpelijke van zijn handelen. De verdachte lijkt niet te willen of kunnen beseffen dat het zeer kwalijk is wat er met zijn zus is gebeurd. Hij ontkent of minimaliseert zijn eigen aandeel daarin. 

Naast een lange celstraf legt de rechtbank een zogeheten gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel op. Hiermee is er een mogelijkheid om de verdachte na zijn detentie – als dat nodig blijkt te zijn – onder toezicht te stellen en te behandelen.

Uitspraken