9 maanden cel en tbs met voorwaarden voor pogingen tot aanranding

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 9 maanden cel en tbs met voorwaarden voor pogingen tot aanranding
's-Hertogenbosch, 23 januari 2017

De rechtbank Oost-Brabant legt een 56-jarige man uit Cuijk een gevangenisstraf op van 9 maanden en tbs met voorwaarden. De man maakte zich in de omgeving van Boxmeer, Oeffelt, Landhorst en Cuijk op 1 dag schuldig aan 2 pogingen tot aanranding van de eerbaarheid, bedreiging met  aanranding van de eerbaarheid en schennis van de eerbaarheid.

De man rende in juli 2016 in Cuijk met openstaande broek achter een jong meisje aan en probeerde haar van haar fiets te trekken. Pas toen het meisje een trap gaf, liet de man los. Later die dag pakte hij in Boxmeer een ander meisje bij haar rugtas vast, nadat hij met een mesje uit de bosjes kwam gelopen. Ook dit meisje kon ontkomen. ’s Avonds pakte de man in Oeffelt een vrouw vast die haar hond uitliet en duwde haar tegen bosjes en in prikkeldraad. Hij bedreigde haar met een mes en hield zijn hand over haar mond. De vrouw sloeg de man, kon zich losmaken en rende weg. Kort daarop achtervolgde hij 2 vrouwen in een bos in Landhorst. Toen ze terugkwamen bij hun auto en weg wilden rijden, kwam de man masturberend naar hen toegerend met ontbloot onderlijf.

De man maakte met deze seksueel geladen feiten ernstige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de slachtoffers. Zij voelden zich bang en vreesden voor (verdergaande) aantasting van hun lichamelijke integriteit. Bovendien veroorzaakten de gebeurtenissen grote onrust in de plaatselijke gemeenschap en riep dit gevoelens van angst en onveiligheid op. De rechtbank weegt mee dat de verdachte eerder voor schennis van de eerbaarheid is veroordeeld en destijds een deels onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd heeft gekregen. Hij pleegde deze feiten tijdens de proeftijd van die veroordeling. Anderzijds weegt mee dat hij inziet wat hij zijn slachtoffers heeft aangedaan en ook toonde hij oprecht berouw.

Terbeschikkingstelling

Deskundigen hebben onder meer geconcludeerd dat er bij de man sprake is van een seksuele functiestoornis en alcoholmisbruik. Ook is hij licht zwakzinnig. Bij de verdachte waren de spanningen extreem hoog opgelopen. Hij verkeerde waarschijnlijk in zeer verwarde toestand (zo trof de politie hem ook aan). De hulp die hij in het verleden kreeg was al enige tijd gestopt. Met de psycholoog en de psychiater is de rechtbank van oordeel dat de veiligheid van anderen dan wel de algemene veiligheid van personen of goederen het opleggen van de maatregel van terbeschikkingstelling met voorwaarden noodzakelijk maakt.

De verdachte moet de vrouw een schadevergoeding betalen van 1.405,71 euro. Ook heeft de rechtbank bepaald dat de eerder voorwaardelijk opgelegde gevangenisstraf van 88 dagen door de man moet worden uitgezeten.

Uitspraken

Meest gelezen berichten