Aanrijding onder invloed in Eindhoven: 20 maanden cel en 2 jaar rijontzegging

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Aanrijding onder invloed in Eindhoven: 20 maanden cel en 2 jaar rijontzegging
's-Hertogenbosch, 26 april 2016

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 24-jarige man uit Weert veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 maanden en een rijontzegging van 24 maanden. De man reed met zijn auto een voetganger aan, verliet de plaats van het ongeval en maakte zich schuldig aan gevaarlijk rijgedrag tijdens zijn vlucht voor de politie.

De verdachte liep in oktober vorig jaar ’s nachts over straat bij het Klokgebouw in Eindhoven waar juist een feest was afgelopen. De man kreeg ruzie met een van de bezoekers, waarna hij naar eigen zeggen in paniek raakte en daar weg wilde. Hij stapte in zijn auto, reed met gedoofde lichten over een weg waar slechts één rijstrook voor auto’s beschikbaar was en haalde via het trottoir een auto rechts in. Bij die illegale inhaalmanoeuvre reed hij een man aan. Volgens getuigen reed de verdachte zo’n 50 tot 60 km/u toen hij het slachtoffer raakte. De rechtbank oordeelt dat uit niets blijkt dat de verdachte heeft geprobeerd te remmen of het slachtoffer te ontwijken. De rechtbank acht de man schuldig aan een poging tot doodslag. Er bestond namelijk een aanmerkelijke kans dat het slachtoffer zou overlijden door de aanrijding en door zijn verkeersgedrag heeft de verdachte die kans ook welbewust aanvaard.
Na de aanrijding ging de verdachte er direct vandoor en probeerde uit handen van de politie te blijven, onder andere door met hoge snelheden door de bebouwde kom van Weert te rijden. Hierbij veroorzaakte hij gevaar op de weg. Hij haalde snelheden van zo’n 100 km/u op wegen waar slechts 30 of 50 km/u is toegestaan en reed met belemmerd zicht doordat de voorruit van zijn auto was gebarsten door de aanrijding.

Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat de man onder invloed was van alcohol en verdovende middelen, waarvan hij de negatieve werking op zijn gedrag kende. Toch stapte hij in de auto en reed zonder geldig rijbewijs rond. Ook weegt mee dat de man zich niet bekommerde om het slachtoffer, maar de plaats van het ongeval direct verliet. Hij is in de afgelopen 5 jaar bovendien meerdere keren veroordeeld voor onder meer verkeersdelicten. De huidige delicten pleegde hij in de proeftijd van 2 eerdere veroordelingen. Hij moet daarom ook (een deel van) de voorwaardelijk opgelegde celstraffen van die veroordelingen van 4 maanden en van 3 weken uitzitten. Daarnaast moet hij het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 2.500 euro.

Uitspraken

Meest gelezen berichten