Achttien jaar cel voor moord op Zweedse in ’s-Hertogenbosch

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Achttien jaar cel voor moord op Zweedse in ’s-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch, 16 maart 2015

De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag een 23-jarige man uit Utrecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien jaar. De man bracht in september 2013 zijn negentienjarige ex-vriendin met messteken om het leven.

De Utrechter ging in de vroege ochtend van 10 september naar de woning van zijn ex-vriendin in ’s-Hertogenbosch en wachtte nabij haar woning tot zij naar buiten kwam. Toen zij vanuit de woning naar de brandgang liep, rende de man op haar af en stak haar meerdere keren met een mes. De vrouw overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Getuigen

De steekpartij is door een aantal omwonenden gezien. Eén van hen maakte zelfs foto’s van de dader vlak vóór het steekincident. Bovendien werd op de plaats delict onder meer een mes en een foedraal voor een mes aangetroffen met daarop een DNA-profiel dat matcht met dat van de verdachte. In de woning waar de man diezelfde avond werd aangehouden, werden een paar schoenen en een horloge van de verdachte aangetroffen met daarop bloed van de vrouw. De verdachte gaf toe dat hij die ochtend bij haar woning was, maar ontkende verder iedere betrokkenheid bij de dood van de Zweedse vrouw. Hij heeft geen ontlastende verklaring gegeven voor de aangetroffen sporen die in zijn richting wijzen. De rechtbank is op basis van de DNA-matches, de foto’s en de getuigenverklaringen van oordeel dat de man zijn ex-vriendin om het leven heeft gebracht.

Moord of doodslag?

De rechtbank oordeelt dat de man zijn daad met voordachten rade pleegde. De rechtbank gaat er onder meer vanuit dat de man het moordwapen, dat nooit is gevonden, vanuit Utrecht meenam. Ook verklaarde de moeder van het slachtoffer dat de man in de periode tussen het verbreken van de relatie, van begin juli 2013 tot de moord in september, meerdere keren bedreigende teksten naar haar dochter stuurde. Het slachtoffer deed hiervan in augustus zelfs aangifte bij de politie. Daarnaast vroeg de verdachte vijf dagen voor het steekincident aan een vriend of hij hem in staat achtte iemand te vermoorden. 

De rechtbank concludeert dat de man op de dag van het delict minstens een begin van een voornemen had om zijn ex-vriendin om het leven te brengen. Uit verklaringen van getuigen blijkt bovendien dat hij zo’n anderhalf uur in de buurt van de woning van het slachtoffer heeft gewacht, voordat ze naar buiten kwam. Volgens de rechtbank had hij in die tijd de gelegenheid om na te denken over de betekenis en de gevolgen van zijn voorgenomen daad.

Straf

De man ontnam zijn ex-vriendin haar meest kostbare bezit door haar op gruwelijke wijze met messteken om het leven te brengen. Aan de naaste familie en vriendenkring van het slachtoffer is groot en onherstelbaar leed toegebracht. Dit uitte haar moeder ook tijdens de zitting. Bovendien vond de steekpartij plaats op het moment dat buurtbewoners naar hun werk gingen of hun kinderen naar school brachten. Daardoor zijn veel omwonenden getuige geweest van de moord. Verschillende van die getuigen verklaarden dat het voor hen een zeer traumatische ervaring is geweest. De man bekommerde zich echter totaal niet om al die gevoelens, toonde geen blijk van medeleven en nam ook geen verantwoordelijkheid voor zijn daad. Hij hield het hele proces vol niets met de dood van zijn ex-vriendin te maken te hebben.

Deskundigen onderzochten de verdachte en stelden persoonlijkheidsproblematiek vast en daarmee een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens. Zij menen echter dat er geen verband is vast te stellen tussen die persoonlijkheidsproblematiek en de moord en zien daarom geen argumenten voor een advies dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar was ten tijde van het incident. De rechtbank neemt deze conclusies over.

De man moet de nabestaanden een schadevergoeding betalen van in totaal ruim € 8.000.

Uitspraken

Meest gelezen berichten