Agent krijgt taakstraf voor aanrijden voetganger in Eindhoven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Agent krijgt taakstraf voor aanrijden voetganger in Eindhoven
's-Hertogenbosch, 28 maart 2017

Een politieagent heeft vorig jaar in het centrum van Eindhoven een ongeval veroorzaakt. De rechtbank Oost-Brabant acht hem schuldig aan het begaan van de verkeersovertreding en legt hem een taakstraf van 60 uur op en een voorwaardelijke rijontzegging van 4 maanden.

De agent reed in augustus 2016 in een dienstauto in het voetgangersgebied Stratumseind in Eindhoven. Hij was onderweg naar een melding in het uitgaansgebied. Volgens de rechtbank blijkt uit camerabeelden dat de agent beheerst reed. Hij is via de calamiteitenroute tussen het uitgaanspubliek doorgereden en paste zijn snelheid aan op de situatie door stapvoets te rijden. Toen de weg werd belemmerd door een groepje personen, stopte hij voor hen en liet hen opzij stappen. Hij dacht dat het latere slachtoffer net als de andere personen opzij was gestapt, maar bleek de man over het hoofd te hebben gezien en reed over zijn been bij het wegrijden. Volgens de officier van justitie heeft de agent opzettelijk zwaar lichamelijk letsel toegebracht. De rechtbank oordeelt dat er onvoldoende bewijs is voor opzet en spreekt de verdachte vrij van zware mishandeling of een poging daartoe. Wel heeft de verdachte onvoorzichtig en onoplettend gehandeld.

De rechtbank overweegt dat van de man, zeker in zijn functie, mocht worden verwacht dat hij de grootst mogelijke voorzichtigheid had betracht bij het passeren van voetgangers. De agent had anders kunnen en moeten handelen, bijvoorbeeld door langer te wachten, het slachtoffer aan te spreken of te claxonneren voordat hij doorreed.

Bij de bepaling van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte een verkeersongeval heeft veroorzaakt waardoor het slachtoffer lichamelijk letsel opliep en enige tijd in zijn bewegingsvrijheid was beperkt. Uit de verklaring op de zitting blijkt dat het slachtoffer nog steeds de gevolgen ondervindt van het ongeval. Dat rekent de rechtbank de verdachte aan. Daarnaast slaat de rechtbank acht op de omstandigheid dat de verdachte beheerst rijgedrag heeft vertoond onder de hectische omstandigheden waarin hij zich bevond. Het weegt eveneens mee dat de verdachte al op andere wijze is getroffen, namelijk dat hij 7 maanden buiten functie is gesteld. Ook is hem voorwaardelijk ontslag aangezegd; de op een na zwaarste disciplinaire maatregel die aan een politieagent kan worden opgelegd. Daarnaast heeft hij er blijk van gegeven mee te leven met het slachtoffer. De rechtbank houdt er ook rekening mee dat de verdachte voor de uitoefening van zijn functie als politieagent in sterke mate afhankelijk is van zijn rijbevoegdheid.

Uitspraak

Meest gelezen berichten